Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye artık yeniden kurgulanan dünyanın kurgulayıcı ülkelerinden biri haline geldi" dedi.

Zeybekci 3. Ticaret Müşavirleri Konferansı kapsamında Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu (DEİK) tarafından düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her alanda attığı doğru adımlarla bölgesel güç haline geldiğini belirtti.

Türkiye'nin özellikle ekonomik anlamda edilgen durumdan etken bir bir yapıya dönüştüğünü kaydeden Zeybekci, "Türkiye artık yeniden kurgulanan dünyanın kurgulayıcı ülkelerinden biri haline geldi" diye konuştu.

Zeybekci, ülkeler arasında ekonomik ortaklığa dayanmayan hiçbir ilişkinin sürdürülebilir olmadığını vurgulayarak, bu nedenle Türkiye'nin yeni dönemde bütün ilişkilerini ekonomik temellere oturttuğunu söyledi.

Bakan Zeybekci, yeniden yapılanan DEİK ile eş zamanlı olarak tüm dünyadaki müşavirliklerini yeniden kurguladıklarına dikkati çekerek, Türkiye'nin 2023 hedeflerine uygun olarak özel sektör ve devletin uyumlu bir şekilde hareket etmesini sağladıklarını söyledi

Ticaret müşavirlerinin, ihracatçılar için en güvenilir bilgi kaynağı olduklarını vurgulayan Zeybekci, ticaret hacminin artırılması noktasında önemli görevler yapan müşavirlerinin sıkıntılarını çözmek için yoğun gayret gösterdikleri ifade etti.

Zeybekci ayrıca, Rusya ile ticaretin önündeki bütün engelleri kaldırmak için uğraştıklarını belirterek, "Rusya ile bugün 28 milyar dolar civarında olan dış ticaret hacmimizi en kısa sürede 100 milyar dolara çıkaracağız" diye konuştu.

"Türk iş diasporasını büyüteceğiz"

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan DEİK'in temel misyonunun 2023 hedefleri çerçevesinde Türk şirketlerinin küresel pazara entegrasyonu ve değer zincirindeki konunun güçlenmesi olduğunu ifade etti.

Vardan, Türk iş diasporasını büyüterek, dünyanın en etkin 3 diasporası arasına sokmayı hedeflediklerini kaydetti.