Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD, 5 yıllık bir üretim büyümesinin ardından Kasım ayında rekor seviyede petrol ihracatı gerçekleştirdi. Üretimdeki artış ülkeyi petrolden 20 yılın en yüksek seviyesinde bağımsız hale getirdi.

Petrol sevkiyatları Kasım ayında yüzde 34 artarak günlük olarak 502,000 varile ulaştı. Söz konusu miktar, ABD Sayım İdaresi ve EIA’nın verilerine göre 1920’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak rekor kırılmasını sağladı. Petrol ihracatında bir önceki zirve 455,000 varil ile Mart 1957’de kaydedilmişti.  ABD şu an petrol ihracatında 17. sırada.

5 yıl önceye kadar petrol ihracatında rekor kırılması ihtimaller dahilinde değildi. ABD petrol üretimi, 25 yıllık düşüşün ardından en düşük seviyeye yakın seyrediyordu. Üreticiler o zamandan beri horizontal sondaj ve hidrolik kırılma yöntemini kullanarak  kaya petrolü üretimini yüzde 66 artırdılar. Washington’daki kanun yapıcılar 40 yıldır yürürlükte olan ve petrol ihracatlarını sınırlayan kanunu sonlandırmaya çalışıyorlar.

Houston’daki Oil Outlooks & Opinions LLC başkanı Carl Larry, “Bu görmeyi beklemediğimiz bir durum. 2008-2009 yıllarına baktığınızda yurtiçi üretimin şimdikinin yarısı olduğunu görüyorsunuz. İhracatta sadece bir göstergeyi geçmiyoruz. Yukarı yönlü trend sürecek” dedi.