Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, ABD’de açıklanan verilerin dünyanın en büyük ekonomisine yönelik iyimserliği desteklemesi ve Fed tutanaklarının faiz artırımına yaklaşıldığını göstermesi ile ABD hisselerindeki toparlanmayı takiben 4 günden bu yana ilk kez yükseliyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 yükselerek Tokyo saati ile 09:02’de 135.66 puana geldi ve 3 haftanın en düşük seviyesinden toparlandı. Asya endeksi, petrol vadelilerinin düşmesi ile geçtiğimiz üç günde yüzde 2.4 düşüş gösterdi. Fed’in Aralık ayı toplantı tutanaklarına göre yetkililerin çoğu, faiz artırımlarında “sabırlı” olunması konusunda hem fikir ve Nisan ayı sonundan önce sıfıra yakın seviyedeki borçlanma maliyetlerinde bir artırım öngörülmüyor.

Japonya hisseleri “ABD rallisi” ile değerleniyor

Japonya’da Topix endeksi, yenin dolar karşısında zayıflaması ve ABD hisselerinin istihdam verisinin ardından toparlanması ile 6 günden bu yana ilk kez yükseliyor.

İhracarçılar, Toyota Motor Corp.’un yüzde 1.7 prim yapması ile yükseliş gösterdi. Japan Tobacco Inc. yüzde 2.6 değerlendi. Disco Corp. yüzde 6.5 yükseldi. McDonald’s Holdings Co. Japan Ltd. yüzde 1.6 geriledi.

Topix endeksi yüzde 1.6 yükselerek Tokyo saati ile 12:33’te 1,382.07 puan oldu. Endekste düşen her hisse senedi için 9 hisse senedi yükseliş kaydetti. Nikkei 225 Stock Average, yüzde 1.9 artış ile 17,211.17 puana geldi. Yen dolar karşısında yüzde 0.4 kayıp ile 119.73 yen seviyesine geldi. ABD hisseleri, petrolün Nisan 2009’dan bu yana en düşük seviyeden ralli yapması ile dün iki haftanın en büyük yükselişini kaydetti.

Çin hisseleri 2 haftanın en sert düşüşünü gösterdi

Çin hisseleri, son dönemdeki rallilerin aşırı olduğu endişesi ile 2 haftanın en büyük düşüşünü kaydetti. Bank of America Corp. ve HSBC Holdings Plc’den stratejistler bu yıl gösterge endeksin mevcut seviyesinden düşüş göstereceği tahminde bulunuyor.

Geçtiğimiz yıl en iyi ikinci performansı gösteren finans şirketleri, HSBC’nin sektörün notunu düşürmesinin ardından sanayi grupları arasındaki en büyük düşüşü kaydetti. Citic Securities Co., China Construction Bank Corp. ve China Life Insurance Co., yüzde 3’ten fazla değer kaybetti. Huaneng Power International Inc., geçtiğimiz iki ayda yüzde 40 sıçramasının ardından yüzde 3.4 geriledi. Yarın açıklanacak veri üretici fiyatlarındaki düşüşleri geçtiğimiz ay ivmelendiğini gösterebilir.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.7 düşerek yerel saat ile 13:09’da 3,317.04 puan oldu ve 24 Aralık’tan bu yana en büyük kaybı kaydetmeye hazırlanıyor. HSBC, endeksin yılı 3,100 puanda sonlandıracağı tahmininde bulunurken, Bank of America 3,000 puana gerileyeceğini öngörüyor.