Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Euro Bölgesi’ni canlandırmak için bankalara sağladığı 212 milyar euroluk (252 milyar dolar) kredinin yaklaşık yüzde 25’i 5 bankanın elinde.

Bloomberg News ve Bloomberg İstihbaratı’nın derlediği verilere göre BNP Paribas SA, Intesa Sanpaolo SpA, UniCredit SpA, Banco Santander SA ve CaixaBank SA geçtiğimiz yıl AMB’den iki adımda toplam 51.6 milyar euroluk kredi aldı. Bu 5 banka ve diğer 32 banka 126 milyar euroluk borçlanma yaptıklarını açıkladılar. Kalan 86 milyar euroluk borçlanmayı gerçekleştirenler alımları ile ilgili açıklama yapmadılar.

Hedefli uzun vadeli re-finansman operasyonları (TLTRO) olarak bilinen krediler, AMB Başkanı Mario Draghi’nin bölge ekonomisini canlandırmak adına önemli attığı önemli adımlardan biri.  Mart ayında başlamak üzere 2016’ya kadar 6 TLTRO ihalesi daha gerçekleştirilecek. Kredi miktarları, bankaların şirketlere ve hane halklarına sağladığı kredilere bağlı olacak. Tüm borçların vadesi Eylül 2018’de dolacak.

Bloomberg İstihbaratı banka analistlerinden Jonathan Tyce, “Bankaların oldukça likit olduğunu biliyoruz ancak bunun kredilere destek sağlayıp sağlamadığını önümüzdeki iki yılın ardından görebileceğiz. Nakit almış olmaları, kredi verdikleri anlamına gelmiyor” dedi.