Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, ABD ekonomisinin güçlendiği işaretleri ve Avrupa’da teşviklerin genişleyeceği beklentileri ile bu yıl ilk kez yükseliş kaydediyor

Bakır, 2007’den bu yana bir yıla en kötü başlangıcı yapmasının ardından Londra’da yüzde 0.5 kadar artış gösterdi. Fed’in Aralık ayı toplantı tutanaklarına göre ABD’de faiz oranlarının Nisan ayı sonundan önce artırılması ihtimali düşük. ABD işsizlik maaşı başvuruları verisinin açıklanması öncesinde Bloomberg anketine katılan ekonomistler, başvuruların geçtiğimiz hafta 290,000’e gerilediği tahmininde bulunuyor.

Shenzhen’deki Jinrui Futures Co. analistlerinden Yang Hong, “Yatırımcılar en azından birkaç ay ABD faiz oranlarının artırılması ile ilgili endişe etmeyecekler. Metal piyasası, ABD’den gelecek ekonomik verilerin pozitif olmasından destek bulabilir” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.3 yükselerek Şanghay saati ile 15:17’de ton başına 6,136 dolardan işlem gördü. Bakır böylece 6 günden bu yana ilk yükselişi kaydetmiş oldu. Metal dün yüzde 0.5 düşerek ton başına 6,115 dolar ile Haziran 2010’dan bu yana en düşük kapanışı gerçekleştirdi. Fiyatlar 2015’te yüzde 2.6 geriledi.

Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatları Aralık ayında 2009’dan bu yana ilk kez düşüş gösterdi. Avrupa Merkez Bankası, 22 Ocak’taki toplantısının ardından ek genişleme önlemleri alındığını açıklayabilir.

Mart vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.2 yükselerek pound başına 2.764 dolara gelirken, aynı ay vadeli kontrat Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda 44,680 yuandan (7,184 dolar) kapanış yaptı.

LME’de çinko yükselirken, nikel ve kurşun geriledi. Alüminyum yatay seyretti. Kalay değişiklik göstermedi.