Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Birleşmiş Milletler'in (BM) izlediği küresel gıda fiyatları, şekerden süte birçok üründe yaşanan düşüşün ardından, 4 yılın en düşük seviyesine geriledi.

BM'nin Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) bugün internet sitesinde yayımladığı rapora göre, ABD dolarının diğer para birimlerine karşı değer kazanması ithalatçıların et ve buğday gibi dolar cinsinden fiyatlanan ürünlere talebini azaltıyor. Bununla birlikte düşen petrol fiyatları da şeker ve palmiye yağı gibi, bioyakıtlarda kullanılan hasatların talebini azaltıyor. Geçen yıl et hariç tüm emtia fiyatlarının gerilemesi ile gıda fiyatlarının düştüğü üst üste üçüncü yıl olmuştu.

Roma merkezli kurumun kıdemli ekonomisti Abdülrıza Abbasyan "Siyasi gelişmeler ve ekonomik koşullar halen etkili oluyor. Gerileyen petrol fiyatlarına rağmen volatilite oldukça yüksek" diye konuştu.

FAO'nun dünya genelinde 73 gıda ürününü dahil ettiği gösterge Kasım'da yüzde 1.7 gerileyerek 188.6 puan oldu. Bu rakam Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviyeye işaret ediyor. Endeks geçen yıl 202.1 puan ortalama yakalayarak, Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviyeyi kaydetti.