Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Fed’in ekonomi ve istihdam piyasasının gelişme göstermesine rağmen enflasyonun birkaç yıl daha hedefin altında kalabileceği olasılığı nedeniyle borçlanma maliyetlerini artırmada acele etmemesi gerektiğini söyledi.

Nobel ödüllü ekonomist Lars Peter Hansen Chicago Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, “Faiz oranlarını yükseltmede acele etmememiz gerektiğini düşünüyorum. Sıkılaştırmaya yönelik erken hareket edilmesi ‘yıkım’ ile sonuçlanabilir” dedi.

Evans, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) duyarlılığını tekrar etti. Evans’ın politika düzenleyici FOMC’ta bu yıl oy kullanma hakkı bulunuyor. FOMC geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, faiz artırımlarında ‘sabırlı’ bir yaklaşım benimseyeceğini belirterek kararın ekonomik verilerin gidişatına bağlı olacağına işaret etmişti.

Evans, ABD ekonomik görünümü ile ilgili iyimser olduğunu dile getirdi ve 2015 büyümesinin yüzde 2.6 olacağı tahmininde bulunuyor. Evans, işgücü piyasasının aylık olarak 200,000 veya üzerinde istihdam üretmeye devam edeceğini öngörüyor ancak yine de Fed’in enflasyon hedefine 3-4 yıldan önce ulaşamayacağı tahmininde bulunuyor.