Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:27'de güncellendi)

Altın, ABD'de ücretlerin Aralık'ta azaldığı gösteren verisonrası yükseliyor.

ABD'de tarım dışı istihdam Aralık'ta yükselirken, işsizlik oranı yüzde 5.6'ya geriledi. 2014 böylece 1999'dan bu yana en yüksek istihdam sağlanan yıl olurken, ABD'nin küresel ekonomiden ayrıştığına yönelik kanıtlara bir yenisi daha eklendi. Saatlik ücretler yüzde 0.2 gerilerken, Kasım'da yüzde 0.2 artmıştı. Ücertler yıllık bazda yüzde 1.7 artarken, Ekim 2012'den bu yana en düşük yükselişi kaydetti.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, iki günlük düşüşün ardından, yüzde 0.4 değer kazanarak ons başına 1,213.80 dolara ulaştı.

Bloomberg'in traderlar ve analistler arasında düzenlediği bir ankete göre, katılımcıların çoğunluğu, Avrupa Merkez Bankası'nın teşvikleri artırabileceğini işaret ederek, altının üst üste altıncı haftada da değer kazanmasını bekliyor. 20 katılımcının 10'u altında yükseliş beklerken, dördü düşüş bekliyor ve altısı nötr konumda.

AMB Teşvikleri

Avrupa Merkez Bankası (AMB) uzmanları, Yönetim Konseyi toplantısına katılan bir kaynağın bildirdiği üzere, politika yapıcılara 500 milyar euroya  (591 milyar dolar) kadar yatırım yapılabilir kredi notuna sahip ülke tahvili alımını öngören modeller sundu. Bu büyüklükteki bir program, AMB'nin Euro Bölgesi'nde deflasyondan kaçınabilmek için hedeflediği bilanço genişletme hedefinin yarı yolunu işaret ediyor.

ABD ve Avrupa ekonomileri arasındaki farklılaşma, yatırımcıların daha fazla küresel teşviğe karşı daha yüksek ABD faiz görünümünü değerlendirmeleri ile birlikte, altın fiyatlarının son bir yılda en hızlı dalgalanmasını gerçekleştirmesine yol açtı. Altının 60 günlük tarihi volatilitesi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Ocak 2014'ten bu yana en yüksek seviyesi olan 18.7'nin yakınında.

(16:27'de güncellendi)