Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların, ABD Çalışma Bakanlığı'nın bugün Washington'da TSİ 15:30'da açıklayacağı Aralık ayı istihdam verilerinde dikkatlerini çekebilecek noktalar şöyle:

*İstihdam: Geçen yıl ABD çalışanı için mükemmel bir yıldı. Bloomberg'in anketine katılan 98 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, tarım dışı istihdamın Aralık ayında 240,000 artması bekleniyor. Bu rakam önceki ayın biraz altında olmasına karşın, 2014 yılı için toplam istihdam artışı yaklaşık 3 milyon olacak ve son 15 yılın en hızlı yıllık artışına ulaşılacak. Kasım ayında, ABD ekonomisi, tüm sektörlere yayılmış bir artışla, 321,000 istihdam yarattı ve böylelikle Ocak 2012'den bu yana en hızlı aylık istihdam artışı gerçekleştirilmiş oldu.

West Chester, Pennsylvania'da Moody’s Analytics Inc. kıdemli ekonomisti Ryan Sweet, "İstihdam artışı bariz bir şekilde halen çok güçlü," dedi ve "İstihdam piyasası iyileşmeye devam edecek. 2015 geçen yıldan daha iyi olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Öte yandan, istikrar istihdam piyasası için önemli bir sembol oldu. İsitihdam beklentilere paralel bir artış gösterirse, Aralık ayı, 200,000'in üzerimde istihdam artışının gerçekleştiği ard arda 11'nci ay olacak. Bu seri en son Mart 1995'te sona eren dönemde gerçekleşmişti.

İşletmelerden ziyade hanehalkına yöneltilen anketlerden elde edilen bir veri olan işsizlik oranının düşüşünü sürdürmesi öngörülüyor. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, işsizlik oranının Aralık ayında, Haziran 2008'den bu yana en düşük seviyesi olan yüzde 5.7'ye düşmesi bekleniyor. Bu oran önceki ay yüzde 5.8 seviyesindeydi. Fed'in politika yapıcılarına göre, işsizlik oranı, tam istihdam olarak adlandırdıkları yüzde 5.2 ila yüzde 5.5 aralığına hızlı bir şekilde yaklaşıyor.

New York'ta RBC Capital Markets LLC kıdemli ABD ekonomisti Jacob Oubina, "İşsizlik oranı bu yıl dik bir şekilde düşecek," dedi ve "İstihdam potansiyelinin üzerinde artıyor" şeklinde görüş belirtti. Oubina, işsizlik oranındaki düşüşte böylesine bir iyileşmenin, ücret baskılarınına rtmasında önemli bir faktör olduğunu sözlerine ekledi.  

*Ücretler: İstihdamın hızlı artışı Amerikalılar için iyi haber, daha fazla ücret daha da iyi bir haber. Ortalama saatlik kazançların Aralık sonunda bitecek 12 aylık dönemde yüzde 2.2 ile Kasım 2013'ten bu yana en hızlı artışını göstermesi bekleniyor.

New York'ta Standard Chartered Bank ekonomisti Thomas Costerg, "İnsanlar ücret rakamlarını çok yakından izleyecek," dedi ve "Bu kayıp parça. Güçlü bir istihdam artışı ve güçlü bir ücret artışına ihtiyacımız var, aksi halede insanlar bardağın dolu tarafına değil boş tarafına bakabilirler," şeklinde görüş bildirdi.

Ortalama kazançlar Kasım ayında, Çalışma Bakanlığı'ndan geçen ay yapılan açıklamaya göre, yüzde 0.4 artt ve Haziran 2013'ten bu yana en hızlı sıçramayı gerçekleştirdi.

New York'ta TD Securities USA LLC ABD faizleri ve ekonomik araştırma müdürü Eric Green, "Asıl benim gerçekten ilgileneceğim nokta ücret enflasyonu," dedi ve "Eğer bu rakam büyürse ve diğer bir iyi rakama yol açarsa, ardından sanırım bu, başka yerlerde şimdilerde çok daha güçlü görünen ücret enflasyonu ile birlikte, saatlik kazançlar için iyi bir ilave kanıt olmalı" şeklinde görüş bildirdi.

Düşen Petrol: Yıllardır, ABD'de petrol üretimi istihdam yaratmanın bir kaynağı oldu. Şirketler, 2011 yılından geçen yılın ortalarına dek varil başına ortalama 95 dolar civarında seyreden petrol fiyatları ile birlikte, Teksas ve Kuzey Dakota'daki petrol alanlarına aıın ederek boru hatları döşediler. Ardından, artan arz ve buna ek olarak yavaşlayan küresel büyüme petrol fiyatlarında hızlı düşüşlere neden oldu.

Barclays Plc'den Michael Gapen, 2014 yılının ikinci yarısında petrol fiyatlarında görülen yüzde 50'lik düşüşün işe alma kararlarını nasıl etkilediğini görmek için istihdam verilerini inceleyen ekonomistler arasında yer aldı. Bu sdurum, petrol sektörü için kötü, ancak ulaştırma şirketleri ve perakendeciler, düşen petrol fiyatlarından yararlanacak sektörler arasında yer alıyor.

barclays baş ABD ekonomisti Gapen, "Düşük petrol fiyatlarının istihdam piyasasında ve GSYİH'nın yapısında önemli değişiklikler yaratacağını düşünmüyoruz, ancak muhakkak ki bu süreci izlemek gerek," dedi ve "Petrol Haziran ayında düşmeye başladı ve şirketlerin buna tepki göstermeleri zaman alacak. Bu nedenle, bu durum, izlemekte olduğumuz faktörlerden biri" şeklinde görüş bildirdi.