Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs, ABD petrol fiyatlarının kaya petrolü yatırımlarının engellenmesi için yılın ilk yarısında varil başına 40 dolara yakın seviyeden işlem görmesi gerektiğini belirtti. Goldman, OPEC’in piyasayı dengelemek için petrol üretimini düşürmeyeceği yönünde tahminde bulunuyor.

Banka, stokların bu yılın ilk yarısında yükseleceği öngörüsünde bulunarak küresel gösterge petrol fiyatları için tahminlerini düşürdü. Goldman analistlerinden Jeffrey Currie’e göre aşırı stok ve tanker kapasitesi, piyasanın arz fazlası ile geçmiştekinden çok daha uzun bir süre işleyebileceğine işaret ediyor.

ABD’nin kaya petrolü patlaması ile birlikte 30 yıldan uzun bir sürenin en hızlı petrol üretimini gerçekleştiriyor. Teksas’taki Eagle Ford ve Kuzey Dakota’daki Bakken dahil olmak üzere bazı bölgelerde kaya petrolü üretimi sürüyor. Fiyatlar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizayonu’nun (OPEC) üretimi düşürmekten kaçınması ve küresel arz fazlası ile geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 50 geriledi. Katar, küresel arz fazlasının günlük olarak 2 milyon varil olduğu tahmininde bulunuyor.

Goldman açıkladığı raporda, “Piyasa yeniden dengelenene kadar tüm sermayeyi kenara çekmek ve kaya petrolüne yatırımları azaltmak için fiyatların uzun bir süre düşük kalması gerektiğini düşünüyoruz. Petrol piyasalarında yeni bir dengenin oluşması arayışı sürüyor” değerlendirmelerinden bulundu.

Goldman’a göre 3 ay içerisinde WTI petrol varil başına 41 ve Brent petrolü 42 dolardan işlem görecek. Goldman’ın ilk çeyrek için önceki tahmini WTI petrol için varil başına 70, Brent petrolü için ise 80 dolar seviyesinde idi.