Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ruble, Fitch Ratings'in Rusya'nın kredi notunu yatırım yapılamaz seviyesinin bir üstüne düşürmesi ve petrol fiyatlarının varil başına 50 doların altına gerilemesinin ardından, düşüşü ikinci güne taşıdı.

Ruble dolar karşısında yüzde 1.9 değer kaybederek, Moskova saati ile 13:25'te 62.7350 seviyesine geriledi. 5 yıl vadeli Rusya tahvil faizleri 84 baz puan artarak, 17 Aralık'tan bu yana en yüksek seviye olan yüzde 16.26'ya geldi. 5 yıllık CDS 6.5 baz puanlık yükselişle 585'e çıktı ve Bloomberg'ün derlediği verilere göre dünya genelindeki en riskli 5. kredi oldu.

Rusya'nın yatırım yapılabilir seviyesindeki kredi notu, petrol fiyatlarındaki düşüş ve Ukrayna krizinin kurda 1998'den bu yana en ciddi değer kaybına neden olmasının ardından, tehlikeye girdi. Brent petrolü geçtiğimiz hafta yüzde 11 gerilemesinin ardından yüzde 2.6 düşüşle varil başına 48.81 dolar oldu.

Moskova'daki UralSib Financial baş piyasa stratejisti Slaya Smolyaninov "Petrol Rusya finans piyasalarını kötü etkileyen faktörlerin başında yer alıyor. Fitch'in not düşürmesi de açık şekilde ülkeyi yatırım yapılamaz seviyesine yaklaştırdı. Tahvil piyasası hali hazırda kurda daha fazla düşüşü fiyatlamış durumda" diye konuştu.