Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bir Goldman Sachs Group Inc. raporuna göre; Çin'in ödemeler dengesindeki net hata noksanın büyümesi ülkedeki gizli nakit transferlerindeki artışı yansıtıyor olabilir ve merkez bankası çıkışların hızlanmasını engellemek için istikrarlı yuandan yana olabilir. 

Resmi kayıtlardaki para akışlarında oluşan tutarsızlığın sonucunda, meydana gelen boşluğu doldurmak için kullanılan kalem olan net hata noksan, Goldman Sachs ekonomistleri MK Tang ve Maggie Wei tarafından kaleme alınan bir raporda, 2010'dan bu yana eksi 300 milyar doların üzerinde olduğu belirtildi. Net hata noksandaki bu düzeye Başkan Xi Jinping'in yolsuzluk karşıtı önlemleri artırdığı ve yuan beklentisinin yükseldiği 2014 yılındaki üçüncü çeyrekte kaydedilen rekor seviye 63 milyar dolar dahil.

Tang ve Wei raporda, "Bu denli çıkışların düzenlemeler ile kontrol edilmesi çok daha zor olabilir, ve son dönemdeki hızlanmalarının devam etmesi finansal istikrar endişelerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir" ifadelerine yer verdi. 

Başkan Xi'nin yolsuzluğu engelleme yönündeki girişimleri Çin'in genelinde 480'den fazla yetkiliyi kapana kıstırdı. Nakit çıkışlarının hükümetin geçtiğimiz yıl 1990'dan bu yana en düşük büyüme hızını kaydeden ekonomiyi desteklemek için daha düşük borçlanma maliyeti uygulaması durumunda fonlama koşullarını sıkılaştırabileceği düşünülüyor. 

Yedi günlük değişken repo faizini elde etmek için yapılan sabit ödeme, yani bir yıllık faiz oranı swapları, Çin merkez bankası People's Bank of China'nın (PBOC) faiz oranını Kasım'da 2012'den bu yana ilk defa düşürmesinden bu yana 22 baz puan artarak yüzde 3.35'e yükseldi. Beş yıl vadeli devlet tahvilinin faizi 4 baz puanlık artışla yüzde 3.52 oldu. 

Goldman Sachs ekonomistlerine göre yuana duyulan güvendeki düşüş, gizli nakit çıkışlarını alevlendirecek, PBOC para biriminde istikrarı sürdürmeyi hedefleyebilir. ABD bankası para yönetiminin şu anda 6.1195 seviyesinde olan günlük yuan sabitlemesini, üç ayda yavaşça dolar başına 6.16'ya zayıflatması ve bir yıl içinde de 6.20'ye çekmesini öngörüyor.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. ekonomisti Liu Li-Gang ise PBOC'nin yuanda düşüşe izin vermek gibi bir düşüncesinin olmadığını, bunun sermaye çıkışına sebep olacağı ve finansal riskleri artıracağı yorumunu yaptı. 

Yuan dolar karşısında bu yıl yüzde 0.07 artarken, bugün Şanghay saati ile 10:51'de 6.1997'den işlem görüyordu. Her iki yönde de maksimum yüzde 2'lik sapmaya izin verilen para birimi, geçtiğimiz yılı yüzde 2.4 düşüşle tamamlamıştı.