Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Morgan Stanley’e göre Asya’nın son yıllardaki hızlı borç birikimi, merkez bankalarını deflasyon riski ile mücadele etmek için para politikasını genişletmekten alıkoyuyor ve bu durum yavaşlayan büyümeyi destekleyebilecek yabancı yatırımları tehlikeye sokuyor.

Japonya hariç Asya bölgesinde borcun gayri safi yurtiçi hasılaya oranı, 2013 yılında yüzde 203’e yükseldi. 2007 yılın bu oran yüzde 147 idi. Hong Kong’ta bulunan Chetan Ahya öncülüğündeki analistlere göre, borç artışının çoğunluğu şirketlerden kaynaklanıyor. Analistler, oranın Çin ve Güney Kore dahil olmak üzere 10 ülkenin 7’sinde yüzde 200’e yakın veya 200’ü aşmış durumda olduğunu belirtiyor.

Morgan Stanley ekonomistleri, “Reel oranlar yüksek olduğu zaman sadece kamu sektörü veya hükümet bağlantılı şirketler teşvik görür. Reel oranların yüksek seviyelerde tutulmasına yönelik endişeler, özel sektörün yeni yatırıma girişmede tereddüt etmesi üzerinde yoğunlaşıyor. Bu durum verimliliğin canlandırılması için kritik öneme sahip” değerlendirmelerinde bulundu.

Asya’daki politika yapıcılar, yurtiçi talebi destekleme ihtiyacı ve borç ve varlık balonlarının kontrol altına alınmasını dengelemeye çalışıyorlar.