Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de perakende satışlar, dünya genelindeki gerilemenin ekonomistlerin büyüme tahminlerini düşürmesine neden olabileceği düşüncesinin sonucunda Aralık ayında bir yıla yakın bir sürenin en büyük düşüşünü kaydetti.

Perakende satışlar yüzde 0.9 gerileyerek Ocak 2014'ten bu yana en dik düşüşü kaydederken, Kasım ayı rakamları aşağı yönlü revize edilerek yüzde 0.4 artış oldu. Aralık ayındaki düşüş aynı zamanda Bloomberg anketine katılan 87 ekonomistin en kötümser tahmininin iki katına yakın. 

Elektronik ve giyim mağazaları 13 ana kategori arasında gerileyen 9 kategoriden biri olurken, bu düşüş Amerikalı tüketicileri düşük akaryakıt fiyatlarıyla birlikte elde ettikleri farkı harcamak yerine saklamayı tercih ettiğini gösterdi. İşgücü piyasasında gelişimin sürmesi ve ücretlerde artış olması durumunda talebin artacağı düşünülüyor. 

Maria Giorini Ramirez Inc. şef ABD ekonomisti Joshua Shapiro, veri açıklanmadan önce yaptığı yorumda, "Perakende satışlardaki zayıflık ücretlerdeki olumsuz gidişatın belki de düşünülenden daha fazla olabileceği riskini ortaya koyuyor. Geçtiğimiz yıl oldukça güçlü bir istihdam artışı yaşadık, fakat ücret artışı geride ulaşılması gereken hedefler bırakıyor" dedi. 

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı perakende satışların Aralık'ta yüzde 0.1 düşeceğini öngörüyordu. Tahminler yüzde 0.5 düşüş ile yüzde 0.7 artış aralığında değişiklik gösterdi. 

Kasım ayı rakamları daha önce yüzde 0.7 artış olarak açıklanmıştı. Ayrıca Ekim ayı verisi de aşağı yönlü revize edilerek yüzde 0.5'ten yüzde 0.3 artışa düştü.