Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'nin ekonomik rakamları büyürken dünyanın rakamları küçülüyor, refah seviyemiz, gelirimiz artabilir; fakat bunlar bizim tasarruf yapmamıza mani değil" dedi.

Yıldız, 6. Enerji Verimliliği Kongre ve Fuarı'nın açılışında, enerji verimliliğinin Türkiye'nin artan refah seviyesine katkıda bulunacağını ve bu bilincin çocuklardan, kadınlara toplumun her seviyesinde yerleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Dünya Bankası'nın son raporunda küresel büyüme tahmininin yüzde 3'e düşürüldüğüne dikkati çeken Yıldız, "Türkiye'nin ekonomik rakamları büyürken dünyanın rakamları küçülüyor, refah seviyemiz, gelirimiz artabilir fakat bunlar bizim tasarruf yapmamıza mani değil. Hala her bin dolarlık gayri safi milli hasılayı oluşturmak için birim başına 250 litre petrol eşdeğerinde enerji harcıyoruz. Japonya ve Avrupa ülkeleri gibi yerlerde bu oranlar çok daha düşük" ifadelerini kullandı.

Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı'nın raporuna göre dünyada enerji alanında her yıl 2 trilyon dolar yatırım yapılması gerektiğini fakat bu miktarın geçen yıl 1,6 trilyon dolar seviyesinde kaldığını söyledi. Yıldız, "Bu kaynakların yarısından fazlasının eskiyen tesislerin yenilenmesi için kullanıldığını düşünürsek, bu tesislerin yenilenmesi ve enerji açısından verimli hale getirilmesi o kadar önemli. 2015 yılına kadar dünyadaki enerji sektörüne yatırılacak miktarın 38 trilyon dolar olması öngörülüyor" diye konuştu.

Bir çimento fabrikasında, standart motorların verimli motorlarla değiştirilmesiyle bir yılda 350 milyon dolar tasarruf sağlandığını anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

"Bir sanayi işletmesinde verimsiz pompaların verimli pompalarla değiştirilmesiyle 6 milyon liralık verim sağlandı. Her birinin damlaya damlaya göl, kuruya kuruya çöl olacağı gibi, her birine özel önem vermemiz lazım. Artık verimsiz beyaz eşyaların üretilmesi de yasak, bu önemli bir aşama. Kademe kademe, sabırla doğru bildiğimiz yolda devam edeceğiz."

AB ülkelerinin büyük ekranlı televizyonların kullanılmasına sınırlama getirdiğini ve bu uygulamadan 8 milyar avroluk tasarruf öngördüklerini ifade eden Yıldız, "Türkiye'de televizyon izleme oranlarının yüksek olduğu düşünülürse, enerji verimliliğine daha fazla dikkat edilmeli" dedi.

Enerji verimliliğinin rüzgar, güneş, nükleer gibi çeşitli alanlarda gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, Türkiye'nin yenilenebilir kapasitesinin dünya ortalamasının üstünde olduğunu dile getirdi.

Yıldız, dünyada enerjinin eşit olmayan bir şekilde dağıldığını belirterek, "OECD ülkelerinin dünya nüfusundaki payı yüzde 18 ama ham petrol ve doğalgaz ile tanışma payları yüzde 50. OECD üyesi olmayan yüzde 82'lik kısım ise diğer yüzde 50'yi kullanıyor. Dünyada enerji anlamında ciddi bir eşitsizlik ve dengesizlik söz konusu ama buna rağmen büyüme devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de, Avrupa'da en ucuz elektrik ve doğalgazın kullandığını ifade eden Yıldız, ağır kış şartlarına rağmen enerji arzı sıkıntısı yaşanmadığını ve gelecek yıllarda da böyle olması için çalışacaklarını sözlerine ekledi.

AA