Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan Merkez Bankası Guvernörü Raghuram Rajan, enflasyonun yavaşlamasının ardından Asya’nın en büyük üçüncü ekonomisinde büyümeyi desteklemek için beklenmedik şekilde faiz oranlarında indirime gitme kararı aldı.

Rajan, gösterge repo oranının yüzde 8’den yüzde 7.75’e düşürüldüğünü açıkladı. Söz konusu faiz indirimi Mayıs 2013’ten bu yana ilk olma özelliği taşıyor. Rajan, tüketici fiyat enflasyonunun Ocak 2016’da merkez bankasının yüzde 6’lık hedefinin altında olabileceği tahmininde bulundu.

Rajan yaptığı açıklamalarda, “Politikada genişlemeye gidilmesinin ana nedeni deflasyon baskılarının sürdüğünü gösteren verilerdir. Yüksek kaliteli mali konsolidayosnun sürdürülmesinin kritik önem taşıması ile birlikte tedarik sınırlandırmalarının üstesinden gelmek için atılan adımlar, güç, doğal kaynak, mineral ve altyapı gibi önemli girdilerin mevcudiyetinin sağlanması da önem taşımaktadır” dedi.

Rajan Eylül 2013’te göreve gelmesinden bu yana enflasyonu bastırmak üzerine odaklandı ve bugünkü hareket fiyat baskılarının kontrol altında kalmayı sürdüreceğine yönelik güvem sinyali verdi. Faiz indirimi Hindistan’ı, Aralık ayında enflasyonu yumuşatmak ve para birimlerini desteklemek amacıyla faizleri yükselten Brezilya ve Rusya’dan farklı bir yola yöneltiyor.  

Hong Kong’daki BNP Paribas SA baş ekonomisti Mole Mau, “Başbakan Narendra Modi hükümetinin gelecek ay mali bütçesini açıklaması öncesinde bugünkü faiz indirimi bir teşvik olarak görülmeli. Top hükümetin alanında” dedi.