Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:14'te güncellendi)

Altın, İsviçre Merkez Bankası'nın para birimini eurodan ayırma ve mevduat faizini düşürme kararının ardından doların zayıflaması ile birlikte, Eylül ayından bu yana en yüksek seviyesine ralli yaptı.

Altın bu yıl deflasyon ve küresel büyümede yavaşlama göstergelerinin ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artışı konusunda yavaş davranacağı söylentilerini artırması üzerine yüzde 6 yükseldi. Altın talebi, HSBC Securities (USA) Inc.'ye göre, 2015 yılında, Asya'da altın tüketiminin artması ve yatırımcıların altın destekli exchange traded fonlarına (ETF) geri dönmeleri ile birlikte, sıçrama yapacak.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 2.1 değer kazanarak, New York saati ile 10:24'te, ons başına 1,260.30 dolara çıktı. Kontrat gün içinde 1,264.60 dolar ile 8 Eylül'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Fiyatlar böylelikle yükselişini beşinci güne taşıyarak Haziran ayından bu yana en uzun süreli çıkış dönemini gerçekleştirmeye yöneldi.

Dublin merkezli GoldCore Ltd.'nin icra direktörü Mark O'Byrne, "Ultra gevşek para politikalarının devam etmekte olduğu açık ve bu, altın için olumlu bir ortam," dedi.

Altın Eylül'den bu yana ilk kez 200 günlük fiyat ortalamasının üzerine çıktı.

İsviçre Merkez Bankası, ekonomiyi Euro Bölgesi'ndeki borç krizinden korumak için uygulamaya koyduğu politikayı sonlandırdı. Avrupa Merkez Bankası (AMB), Yunanistan'ın para blokundan çıkabileceği yönünde spekülasyonun güçlendiği bir ortamda, deflasyonla mücadele için gelecek hafta ülke tahvil alımına başlayabilir.

Faiz Görünümü

ABD'de dün açıklanan Aralık ayı perakende satışlar verisi son bir yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve bu durum, Fed'in borçlanma maliyetlerini yükseltme konusunda yavaş davranabileceği spekülasyonunu güçlendirdi. Yükselen faizler, altının yatırımcısına yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sğlamasından dolayı, metalin cazibesinin azalmasına neden oluyor.

O'Byrne, "Son günlerde, ABD'de faiz artışı beklenenden daha uzun süre alabilir gibi görünüyor," dedi.

Gümüş New York'ta, bir ayın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, yüzde 0.4 yükselerek ons başına 17.05 dolara ulaştı. Platin yükselirken, paladyum geriledi.

(21:14'te güncellendi)