Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçre Merkez Bankası'nın (SNB) beklenmedik bir kararla frankın euro karşısındaki müdahale kurunu kaldırması, Döviz piyasalarında ciddi sarsıntıya yol açtı. İki gün önce açıklama yapan bir SNB yetkilisi müdahale kurunun süreceğini ifade etmişti.

SNB'nin politika fazini de indirdiği kararın ardından, euro dolar karşısında yüzde 1.8 değer kaybetmesinden bir saat sonra kaybın büyük bir kısmını telafi etti. İsviçre frankının dolar karşısındaki yükselişi yüzde 38'e ulaştı. Hindistan rupisi ise, planlanmayan bir faiz indiriminin ardından değer kazandı. Avustralya doları da, işsizlik oranının Aralık'ta beklenmedik şekilde düşmesi ile yükseldi.

Gain Capita Holdings'in araştırma bölüm başkanı Kathleen Brooks Forex.com internet sitesinin SNB'nin hamlesinden sonra işlemleri durdurduğunu belirtti.

Frank euro karşısında, yüzde 41'lik sıçrama ile 85.17 sente ulaşarak 1999'da euronun tedavüle girmesinden bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından, yüzde 14 yükselerek New York saati ile 06:23'te 1.0308 oldu. İsviçre para birimi  dolar karşısında ise, 74.06 sent ile Ağustos 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi görmesi sonrasında yüzde 14 değer kazanarak 88.02 oldu. Avustralya doları yüzde 0.6 artışla ABD doları karşısında 81.96 seviyesine geldi.