Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, İsviçre'nin minimum kuru sonlandırmasının ardından riskli varlıklara talebin düşmesi ile bir ayın ilk haftalık kaybını kaydetmeye hazırlanıyor. Altın üreticileri, altının 4 ayın en yükseğini yakın seviyeden işlem görmesi ile yükseliş sağladı.

Güney Kore hisseleri, vonun son iki ayın zirvesine ulaşmasının Hyundai Motor Co.'nun da bulunduğu ihracatçıları aşağı çekmesi ile yüzde 1.4 değer kaybetti. China Overseas Land & Investment Ltd., Shenzhen’deki apartmanlarına satış engeli konmasının ardından 8 ayın en sert düşüşünü yaşadı. PetroChina Co., petrolün 1986'dan bu yana en uzun haftalık düşüşe hazırlanması ile enerji hisselerindeki düşüşlere öncülük etti. Çin'in en büyük altın üreticisi olan Zijing Mining Co., Şanghay'da yüzde 3.9 prim yaptı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, 0.4 düşerek Hong Kong saati ile 1:53'te 955.92 puana geldi ve haftalık kaybı yüzde 0.6'ya taşıdı. İsviçre Merkez Bankası’nın dünkü politika toplantısı ile üç yıldan bu yana uyguladığı minimum kuru sonlandırması ile piyasalar sarsıldı. Bloomberg emtia fiyatları göstergesi, düşüşü 8. haftaya taşıyarak 2001’den bu yana en uzun süreli düşüş dönemi kaydetmeye hazırlanıyor.

Ho Chi Minh’deki VPBank Securities Co.'nun araştırma ve yönetim müdürü olan Barry David Weisblatt, "İsviçre'nin bu müdahalesi küresel piyasalar için belirsizlik yaratıyor ve yatırımcılar güvenli yatırım araçlarına doğru yöneliyorlar. Petrol fiyatlarındaki düşüş piyasaları etkileyen diğer bir etken" dedi.

Bloomberg’in derlediği verilere göre gelişmekte olan ülkelerin göstergesi bu yıl yüzde 0.1 gerilerken, 12 aylık tahmini gelirlerin 11.2 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi, yüzde 2.7 düşüş gösterirken 15.3 kat değerleme kaydedildi.