Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, metali bu hafta 5 yılın en düşük seviyesine yönelten kayıpların aşırı olduğu spekülasyonları yükselişi 2. güne taşıyor.

Metal, ekonomik büyümenin yavaşlaması ile birlikte düşük enerji maliyetleri ve talebin zayıflayacağı endişesi ile 3 yılın en büyük haftalık kaybını kaydetmeye hazırlanıyor. Fiyatlar, Asya ve Avrupa’daki zayıflık ile Dünya Bankası’nın küresel büyüme tahmini düşürmesinin ardından 14 Ocak’ta Londra’da yüzde 5.3 geriledi.

Bu hafta 12 yılın en düşük seviyesini gören bakır, bu yıl Bloomberg Emtia Endeksi’nde enerji dışı ham maddeler arasındaki en kötü performansı gösterdi. Metalin 14 günlük RSI’ı bugün 23.1 seviyesinde. 30’un altındaki seviyeler bazı traderlar ve analistler için fiyatların toparlanacağına işaret ediyor.

Bakır, düşük enerji maliyetleri ve Çin'deki talebin zayıflayacağı hakkında çıkan spekülasyolarlarla beraber çıkış göstermesinin ardından, üç yıldan bu yana yaşayacağı en büyük haftalık kayıpları vermeye hazırlanıyor.

Londra’daki Sucden Financial Ltd. endüstriyel emtia müşteri hizmetleri müdürü Steve Hardcastle, “Bakır aşırı geriledi. Piyasanın büyük düşüşün ardından konsolidasyona ihtiyacı var. Arz fazlası bu yıl önceki beklentilere göre daha düşük olabilir ” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı yüzde 0.7 yükselerek Londra Metal Borsası’nda (LME) yerel saat ile 11:07’de ton başına 5,667 dolardan alıcı buldu. Kontrat bu hafta yüzde 7 gerileyerek Eylül 2011’den bu yana en sert kaybı kaydetti. Mart vadeli bakır kontratı New York Comex’te yüzde 0.4 artış ile pound başına 2.568 dolara geldi.

LME’de çinko, alüminyum, nikel ve kalay yükseldi.