Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kazakistan'da yatırımcıların yeni bir kur devalüasyonuna hazırlandıklarının en önemli göstergesi dolardan vazgeçmeyi reddetmeleri oldu.

İhracatçılar ve diğer dolar yatırımcıları, ihtiyaç duydukları para birimine doğrudan dolar satmadan sahip olmalarını sağlayan kontratlar için kur swap piyasasına yöneliyorlar. Kazakistan Borsası verilerine göre, bu tip işlemlerin günlük hacim ortalaması bu ay 2 milyar dolara çıktı. Bu da geçen yılki ortalamanın 5 katı oldu.

11 ay önce yaşanan ve Kazak tengesini dolar karşısında 185 seviyesine çeken yüzde 19'luk devalüasyonun ardından, rublenin yüzde 47 değer kaybetmesi ile yeni bir gerilemenin yaklaştığı endişeleri yayılıyor. Hem Kazakistan, jem de en büyük ticaret ortağı Rusya, en önemli gelir kaynaklarına darbe vuran petrol fiyatlarındaki sert düşüşler ile mücadele etmeye çalışıyor.

Ülkenin ikinci büyük bankasının Halyk Finance birimi analisti Yerulan Mustafin "Dolarizasyonda ciddi bir artış var. Tengenin kademeli olarak değer kaybetmesini ya da devalüasyona uğramasını bekliyoruz" diye konuştu.