Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikalı petrol üreticileri, OPEC'in üretimi sabit tutarak fiyatların varil başına 50 doların altına inmesine yol açmasının ardından, son altı haftada rekor düzeyde sondaj kulesini boşa çıkardı. 

Petrol sondaj kulelerinin sayısı 5 Aralık'tan bu yana 209 azalarak, Baker Hughes'un verileri toplamaya başladığı 1987 yılından bu yana görülen en sert 6 haftalık düşüşü kaydetti. Kule sayısı bu hafta 55 azalarak 1366 oldu. ABD'nin petrol üretimindeki artışın neredeyse tümünü teşkil eden kaya gazı formasyonlarında kullanılan dikey kulelerin 48'inin kullanımı durdu. Böylece bir hafta içindeki en yüksek gerileme kaydedildi.

HSBC gibi önde gelen finans kurumlarının analistleri, Petrol ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkelerinin piyasa payı savaşını kazandıklarını ve ABD'de üretimi son 30 yılın zirvesine çıkaran artışı yavaşlattığını ifade ediyor. OPEC'in küresel düzeyde yaşanan arz fazlasına rağmen üretimde kesintiye gitmemesi, fiyatların Haziran'dan bu yana yüzde 58'e varan kayıp yaşamasına neden oldu.

Arkansas'da bulunan WTRG enerji danışmanlığı şirketinin Başkanı James Williams ''OPEC'in stratejisi işe yarıyor. Bu durum yıl ortasında kaya gazından üretilen petrolün toplam arza yaptığı katkı azalınca iyice anlaşılacak. Herhangi bir sektörde yüzde 50'lik düşüşün satışlara yansımasını tahmin etmek zor olmasa gerek'' diye konuştu.

Şubat vadeli WTI petrol dün 2.44 dolar yükselerek New York Comex'te varil başına 48.69 dolardan işlem gördü. WTI Kasım'dan bu yana ilk kez bir haftayı yükselişle tamamladı. Brent petrolü ise Londra'da 1.90 dolar artışla varil başına 50.17 dolardan alıcı buldu.