Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Thomas Jordan'ın 'kahraman' mı, yoksa 'kötü adam' mı olduğu konusunda yatırımcılar ikinci seçeneğe daha yakın duruyorlar. 

İsviçre Merkez Bankası (SNB) başkanı Perşembe günü aldıkları franktaki müdahale kurunu kaldırma kararının gerekli olduğunu belirtse de, traderların sorduğu bir soru var: Neden şimdi?

Bank of New York Mellon Döviz stratejisti Simon Derrick ''Neden haftasonu değil? Neden insanlara bu haberi sindirmeleri için zaman tanınmadı? Kurdaki hareket eninde sonunda yüzde 15-20'yi bulabilirdi. Ancak en azından insanların daha dikkatli düşünebilecekleri bir zamanda gerçekleşebilirdi'' dedi.

SNB Başkan Yardımcısı Jean-Pierre Danthine'in kur tavanının para politikasının odak noktası olması gerektiğini söylemesinin üç gün sonrasında alınan beklenmedik karar, frankı euro karşısında yüzde 41 yukarı taşıdı. Yeni Zelanda'daki Global Brokers gibi birçok şirket piyasanın dışında kalırken, birçok farklı kurum da milyonlarda dolar kayıp yaşadı.

Bloomberg View yazarı ve Allianz'ın ekonomi danışmanı Muhammed El Erian da kararın zamanlamasını sorgulayanlar arasındaydı. El Erian Twitter hesabından ''Foreks işlemlerinin tarihini göz önünde bulundurduğumuzda, SNB'nin neden haftasonunu bekleyerek daha iyi iletişim kurmadığını anlamak güç'' açıklamasında  bulundu.

Simon Derrick hasarın yalnızca finans sektörü ile sınırlı kalmayacağını söyledi. İsviçreli saat üreticisi Swatch Group da kararı ihracat için bir ''tsunami'' olarak niteledi.