Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore Maliye Bakanlığı'nın bu yıl için büyüme tahminini değiştirmemeyi planlaması, ülke merkez bankasının Asya’nın en büyük 4. ekonomisi görünümü ile uyumsuzluk gösteriyor.

Maliye Bakanı Joo Hyung Hwan’un Seul’da yaptığı açıklamaya göre hükümet, gayri safi yurtiçi hasıla için 2015’te yüzde 3.8’lik bir genişleme öngören Aralık ayı tahminini sabit tuttu. Bir önceki gün Kore Merkez Bankası büyüme tahminini yüzde 3.4’e düşürmüştü. Joo, görüş farklılığının kısmi olarak hükümet politikaların muhtemel etkileri üzerindeki fikir ayrılığını yansıttığını belirtti.

Joo, Başkan Park Geun yönetiminin aldığı mali teşvik ve kredi kurallarının hafifletilmesi dahil olmak üzere destek önlemlerine gönderme yaparak, “Bu değişkenlerin tüketim, yatırım ve ihracatı nasıl etkileyeceği konusunda belirgin farklılıklar bulunuyor. Ekonominin bu yıl için temel tavrı gelişim ve toparlanmadır” dedi.

Joo’nun iyimser duruşu 4 yılın en güçlü ekonomik performansına işaret ederken, BNP Paribas SA ve Nomura Holdings Inc. analistleri ile çelişiyor. Analistler büyümenin merkez bankası beklentisinden de düşük olacağı tahmininde bulunuyor. Joo’un belirttiği hükümet tahminlerine yönelik riskler, ABD’de faiz artırımı, Japon yeninin daha da zayıflaması ve Avrupa’daki yavaşlama ihtimallerini içeriyor.