Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, Citic Securities Co. ve Haitong Securities Co. dahil olmak üzere ülkenin en büyük 3 aracı şirketinin kredili işlem ve menkul kıymet ödünç verme hesaplarını kural ihlalleri yapmaları dolayısıyla 3 ay askıya aldı.

Çin Menkul Kıymet Düzenleme Komisyonu’nun yaptığı açıklamaya göre Guotai Junan Securities Co. da askıya alındı. Düzenleyici kurum, söz konusu şirketlerin müşterilerine finansmanı geri ödemeleri gereken süreyi normalden daha fazla ertelemelerine izin verdiğini belirtti. Kurum daha fazla detay vermedi.

Hong Kong’daki Bocom International Holdings Co. stratejistlerinden Hao Hong’a göre düzenleyiciler, kısmen kredili menkul kıymet işlemleri yönlendirmesi ile gerçekleşen hisse senedi yükselişlerinin aşırı hızlı olduğundan endişeleniyor olabilirler. Söz konusu hareket, Şanghay Bileşik Endeksi’nin son 6 ayda yüzde 63 artış göstermesi ve Citic ve Haitong gibi aracılık şirketlerinin müşterilere daha fazla kredi vermeyi planladıklarını açıklamalarının ardından geldi.

Hong, “Aracılık şirketleri darbe alabilir. Sonuçta kredili işlemler insanların aracılık hisseleri ile ilgili iyimser olmalarının nedenlerinden biriydi” dedi.