Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisseleri, düzenleyici kurumun kredili işlemleri kontrol altına alma çabalarının ardından spekülatif traderların dünyanın en iyi performansını gösteren hisse senedi piyasasından çekilebileceği endişesi ile aracılık şirketleri öncülüğünde 2009’dan bu yana en büyük düşüşü kaydetti.

Şanghay BileşiK Endeksi, yüzde 6.3 düşerek yerel saat ile 3,163.72 puana geldi ve Ağustos 2009’dan bu yana en sert düşüşü kaydetmeye hazırlanıyor.  Citic Securities Co. ve Haitong Securities Co., yeni kredili menkul kıymet işlemi hesabı eklemelerinin askıya alınmasının ardından yüzde 10 gerileme gösterdi. Endeksin 30 günlük volatilitesi 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Verilen cezalar, politika yapıcıların borç para ile yapılan hisse senedi satın alımlarındaki artışı engellemeye çalıştıkları endişelerini yükseltti. Ödenmemiş krediler işlemler, 13 Ocak itibarıyla 1.08 trilyon yuana (174 milyar dolar) ulaştı. Söz konusu miktar Haziran ayı sonunda 400 milyar yuan seviyesindeydi. Şanghay Bileşik Endeksi, bireysel yatırımcıların piyasaya yönelmeleri ile geçtiğimiz 12 ayda yüzde 61 yükseliş gösterdi.

Hong Kong’daki Bocom International Holdings Co. stratejistlerinden Hao Kong, “Düzenleyiciler, hisselerin çok hızlı ve aşırı yükseldiğinden endişeli. Hisse senedi piyasasında ölçülü bir yükseliş istiyorlar” dedi.