Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:27'de güncellendi)

Petrol fiyatları, Irak’ın petrol üretiminde rekor seviyelere ulaştığını söylemesinin ardından düşüşe geçti. Avrupa hisseleri, İsviçre’nin hamlelerinden sonra yükselişe geçti ve frank değer kaybetmeye başladı. Aynı zamanda da Çin hisseleri, regülatörlerin kredili işlemler üzerinde sert önlemler alması ile son 6 yıldaki en sert düşüşünü yaşadı.

Batı Teksas türü ham petrol, yüzde 1.8 değer kaybederek, New York saatiyle 10:39’da varil başına 47.80 dolardan işlem gördü. İsviçre Piyasa Endeksi, Stoxx Europe 600 Endeksi’nin yüzde 0.4 artması ile  yüzde 3.8 yükselerek, bir yıllık en düşük seviyesinden toparlanmaya başladı. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 7.7 düşüş gösterdi ve Çin’in kredi riski 10 aylık en yüksek seviyesine ulaştı. Japonya 10 yıllık tahvil faizi ise rekor düzeye geriledi. Frankın euro karşısındaki düşüşlerini ikinci güne taşıdı ve Danimarka kronu, merkez bankasının mevduat faizlerini düşürmesi ile diğer önemli para birimleri karşısında değer kazandı. ABD piyasaları Martin Luther King gününden dolayı kapalı.

Petrol Bakanı Adel Abdul Mahdi, Irak'ın günlük 4 milyon varil ile rekor hızda petrol ürettiğini söyledi. Ham petrol son bir yılda, ABD 30 yılı aşkın sürenin en yüksek petrol üretimini gerçekleştirirken, OPEC'in üretimi düşürme çağrılarına kulak tıkamasının etkisi ile yaklaşık yüzde 50 değer kaybetti. Çinli düzenleyiciler, son altı ayda hisse senetlerinde görülen yüzde 63'lük yükselişin sürdürülemez olduğunu ve istikrarsızlığa yol açabileceğini düşünerek, kredili hisse senedi işlemlerinin kontolünü sıkılaştırdı. Öte yandan, Çin'de kredili işlemler Haziran ayından bu yana üçe katlanarak 174 milyar dolara çıktı.

Martin Luther King Günü tatili nedeniyle piyasaların bugün kapalı olduğu ABD'de hisse senetleri 16 Ocak'ta, petrol fiyatlarındaki sıçramanın, İsviçre Merkez Bankası'nın frankın euro karşısındaki minimum kurunu sonlandırması ve Goldman Sachs Group Inc.'nin karındaki düşüşün etkilerini gidermesi sonucu yükseldi. Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası bu hafta politika toplantılarını gerçekleştirecek ve Yunanistan'da kemer sıkma politikaları karşıtı partinin kazanabileceği seçimler 25 Ocak'ta yapılacak.

Londra'da Jefferies International Ltd. kıdemli brokerı Christopher Bellew, "Arzın talebi geçmesi ile birlikte, petrol piyasası büyük olasılıkla daha da düşecek," dedi ve "50 doların üzerine ralliler oldukça kısa ömürlü oldu ve beklentim, fiyatların bir sonraki hareket olan aşağı yöne dönmeden önce yatay seyretmesi ve düşüşün fiyatları 40 dolar ya da altına getirmesi şeklinde" yorumunda bulundu.

(18:27'de güncellendi)