Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:36'da güncellendi)

Petrol, Irak üretiminin rekor seviyelere yükselmesi ve küresel arz fazlasının artması sonrası, Londra’da ve New York’ta bir haftanın zirvesinden düşüşe geçti.

 Petrol fiyatları, iki ay içindeki ilk haftalık kazancının ardından New York ve Londra’da yüzde 1.9 değer kaybetti. Irak Petrol bakanı Adel Abdul Mahdi, günlük 4 milyon varil petrol üretimiyle rekor seviyelerde üretim hızına ulaştıklarını söyledi. Petrol, regülatörlerin kredili işlemler üzerinde aşırı önlemler alması ile Çin hisselerinin 2008’den bu yana en sert düşüşleri görmesinin ardından, kayıplarını arttırdı.

Petrol fiyatları, OPEC ülkelerinin üretimi kesmeleri için yapılan çağrılara kulak asmamaları ile beraber ABD’nin son otuz yılın en yüksek üretim hızına ulaşmasının ardından, geçen sene yüzde 50 değer kaybetti. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre son 35 yılın en yüksek seviyesine ulaşan Irak’taki petrol üretimi, ileriki aylarda yeni rekorlar kırabilir.

Londra’daki Jefferies International Ltd brokerı olan Christopher Bellew, “ Piyasa, yüksek arz fazlası oranlarıyla düşmeye devam edecek. 50 doların üzerine çıkan seviyeler, çok kısa zamanlı olduğunu kanıtladı. Benim beklentim bir sonraki, 40 dolar veya altına itecek aşağı yönlü baskılara kadar bu seviyelerde kalacağı yönünde” dedi.

Mart vadeli Brent petrolü kontratı, 95 sent kadar düşüş ile Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında varil başına 49.22 dolardan alıcı buldu. Kontrat 16 Ocak’ta yüzde 3.9 artış göstererek 50.17 dolara geldi. Kontrat Londra saati ile 11:28'de 49.77 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 1.19 dolar seviyesinde.

20 Ocak’ta vadesi dolacak olan Şubat vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI), Nymex elektronik işlemlerde 93 sent kadar düşüş ile varil başına 47.76 dolar oldu. Daha aktif olan Mart kontratı, 96 sent gerileyerek 48.17 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 9 aşağısında seyrediyor. Fiyatlar geçen hafta yüzde 0.7 yükseldi.

(15:36'da güncellendi)