Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, düzenleyicilerin kredili işlemleri kontrol altına almak için önlemler almalarının ardından Çin hisselerinin 2007’den bu yana en büyük kayba yönelmesi ile değer kaybediyor. Wipro Ltd., gelişmekte olan ülkelerin teknoloji şirketlerindeki yükselişleri hızlandırdı.

Şanghay Bileşik Endeksi, Citic Securities Co. ve Haitong Securities Co.’nun gerilemesi ile yüzde  8.2 düşüş gösterdi. Yuan dolar karşısında yüzde 0.2 zayıfladı. Wipro, beklentilerin üzerinde kar açıklamasının ardından Bombay’da 2013’ten bu yana en büyük yükselişi kaydetti. Samsung Electronics Co.  Seul’da 1 ayın en büyük artışını kaydederek Güney Kore hisselerindeki yükselişlere öncülük etti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.4 gerileyerek Hong Kong saati ile 14:35’te 953.52 puana geldi ve düşüşü 2. güne taşıdı. Çin’in menkul kıymet düzenleyicisi, ülkenin en büyük 3 aracı şirketinin kredili işlem ve menkul kıymet ödünç verme hesaplarını kural ihlalleri yapmaları dolayısıyla 3 ay askıya aldı. Düzenleyici kurumun kredili işlemleri kontrol altına alma çabalarının ardından spekülatif traderların dünyanın en iyi performansını gösteren hisse senedi piyasasından çekilebileceği endişeleri alevlendi.

Nomura Holdings Inc. Japonya hariç Asya hisse senetleri stratejistlerinden Mixo Das, “Kredili işlemler ile ilgili cezalar belirgin bir şekilde Çin hisselerine olumsuz etki ediyor. Bu durum hükümetin Çin’deki ralliyi yönetmeye çalışması sürecinin bir parçası olabilir” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 0.3 gerilerken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 10.6 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 1.9 düşüş gösterirken, 15.5 kat değerleme kaydedildi.