Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrolde yükseliş bekleyenler, fiyatların Kasım ayından bu yana ilk haftalık yükselişi kaydetmesi ile fırsat yakaladı.

ABD Vadeli Emtia İşlemleri Komisyonu’nun verilerine göre hedge fonları, Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) yükseliş göstereceği beklentisi ile açtıkları net-uzun pozisyonları 13 Ocak’ta sona eren haftada yüzde 12 artırdı. Uzun pozisyondakiler Mart 2011’den bu yana en büyük yükselişi gösterdi.

WTI, Haziran ayından bu yana yüzde 50’den fazla gerilemesinin ardından veri periyodu sonrasındaki 3 gün içinde yüzde 6.1 artış kaydetti. ABD petrol üreticileri, OPEC’in üretimi sabit tutma kararının etkisi ile 5 Aralık’tan bu yana rekor sayıda sondaj makinesini servis dışı bıraktı. Uluslararası Enerji Ajansı’nın 16 Ocak’ta yaptığı açıklamaya göre OPEC dışı ülkelerde üretim artışı bu yıl yavaşlayacak.

Massachusetts’teki Stratejik Enerji & Ekonomik Araştırma Başkanı Michael Lynch, “İnsanlar bu fiyat seviyelerinde piyasada satın alım yapmaya istekliler. Bu durum, daha zayıf seviyelere gerileme ihtimalinin düşük olduğunu düşündüklerine işaret ediyor” dedi.

Bloomberg’in derlediği verilere göre yatırımcılar, Aralık ayındaki 1.23 milyar dolar üzerine, bu ay şimdiye kadar petrol varlıklarını içeren en büyük dört ETF’ye 1.11 milyar dolar koydu.