Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, dünyanın en büyük sanayi bakır tüketicisi Çin’in ekonomiyi desteklemek için altyapı harcamalarını artırması ile Londra’da yükselişi 3. güne taşıyor.

Bakır, 15 ayın en iyi iki günlük yükselişini kaydetmesinin ardından yüzde 1.1 yükseliş gösterdi. Xinhua Haber Ajansı’na göre State Grid Corp. of China, yatırımları geçtiğimiz yıl yüzde 14 artırmasının ardından yüzde 24 yükseliş ile 420.2 milyar yuana (68 milyar dolar) ulaştıracak. Macquarie Group Ltd.’ye göre şirket geçtiğimiz yıl Çin’in işlenmiş bakır kullanımının yaklaşık yüzde 35’inden sorumlu idi. Ülkenin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, Shandong ve Yunnan şehirlerinde inşa edilmesi planlanan kentsel demiryolu ağlarını onayladı.

Sydney’de bulunan Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia analistlerinden Daniel Hynes, “Geçtiğimiz birkaç gündeki duyurular kesinlikle piyasayı desteklemeli. Ancak güvenin inşa edilmesi için yeterli olup olmadığı başka bir soru” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.7 yükselerek Hong Kong saati ile 15:46’da ton başına 5,754 dolardan işlem gördü. Bakır geçtiğimiz hafta yüzde 6.2 gerileme ile 3 yılın en büyük düşüşünü kaydetti.

Mart vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.2 düşüş ile pound başına 2.613 dolardan alıcı buldu. Aynı ay vadeli kontrat Şanghay’da yüzde 1.8 yükseliş ile ton başına 41,770 yuandan (6,656 dolar) kapanış yaptı.

LME’de nikel, 16 Ocak’ta yüzde 1.6 ralli yapmasının ardından yüzde 1.4 kadar düşüş göstererek ton başına 14,575 dolara geldi. Alüminyum ve nikel gerilerken, çinko yükseldi.