Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Irak Petrol Bakanı Adel Abdul Mehdi, petrolde küresel düzeyde yaşanan arz fazlasının fiyatları aşağı çektiği bu dönemde, ülkenin üretimi rekor düzeye çıkardığını ve ihracatı artırmayı sürdüreceklerini belirtti.

Abdul Mehdi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Bağdat'ta düzenledikleri ortak basın toplantısında "Irak ham petrol üretimi günlük 4 milyon varil düzeyinde ve bu bir rekor. İhracat Kürt Bölgesi'nin de katılımıyla bu yıl 3.3 milyon varile ulaşacak" diye konuştu.

Dünyanın beşinci büyük üreticisi konumundaki Irak, yıllar süren savaş ve ekonomik yaptırımların ardından enerji endüstrisini yeniden yapılandırıyor. Merkezi hükümet geçen ay Kürt Bölgesel Yönetimi ile Türkiye üzerinden yapılan ihracat konusunda anlaşmaya vardı. Petrol fiyatları Haziran'dan bu yana yüzde 60'a yakın geriledi.

Irak Petrol Bakanı Abdulmehdi, Ceyhan'a ihraç edilen petrol miktarını nisan ayından itibaren günlük 600 bin varile çıkaracaklarını bildirdi. Erbil yönetimi ile yaptıkları anlaşmaya göre ilk üç ayda günlük 375 bin varil petrol ihracı yapacakları konusunda mutabık kaldıklarını belirten Abdul Mehdi, "Nisan'dan itibaren de günlük 600 bin varil petrolün Ceyhan boru hattı üzerinden ihraç edileceğinde anlaştık. Halihazırdaki ortalama bu rakamlardan uzak fakat uygulanması için çaba içerisindeyiz" dedi.