Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Bloomberg HT canlı yayınına konuk olarak soruları yanıtladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politikalarını inovatif ve başarılı olarak niteleyen Stiglitz, gelinen noktada merkez bankalarının sorumluluklarının genişlediğini ve işlerinin zorlaştığını ifade etti. 

Türkiye'nin 2015'te ticaret ortakları ve Ortadoğu ile alakalı sorunlar yaşayacağı görüşünü belirten Stiglitz, reel faizin negatife inmesi durumunda sorun yaratacağını ve yabancı sermaye çıkışı yaşanacağını söyledi.

Stiglitz ABD ve AVrupa Birliği'nde merkez bankalarının bağımsızlığına daha fazla vurgu yapıldığını söylerken, piyasaların etkisi altına girdikleri yönündeki eleştirilerin arttığını hatırlattı. Ekonomiyi düzenleme noktasında merkez bankalarının faiz dışında da güçlü araçları olduğunu söyleyen Stiglitz, küresel ekonominin sorunlarının bir ket merkez bankaları tarafından çözülemeyeceğini vurguladı.

"Hem ABD hem de Avrupa'daki sorun kredi kanallarının bloke olması" diyen Stiglitz, yıllar geçmesine rağmen ABD'de mortgage piyasasının hala sağlıklı şekilde çalışmadığını iddia etti. Küresel ekonomideki anemik görünümün sürecek gibi göründüğünü ifade eden Stiglitz, "Küresel ekonominin önündeki temel sorun toplam taleptir" dedi.

Stiglitz son olarak düşük büyüme ve yüksek işsizlik oranları gibi durumların önümüzdeki dönemlerde de devam edeceği yorumunu yaptı.