Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Davos'ta bizi neler bekliyor?

Davos'ta bizi neler bekliyor?

Davos'ta bu yıl 45'inci kez düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu'nda (WEF) bu yıl değişim, zorluklar ve değişime uyum başlıkları konuşulacak

Giriş: 19 Ocak 2015, Pazartesi 16:43
Güncelleme: 20 Ocak 2015, Salı 11:27

Davos'ta bu yıl 45'inci kez düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu'nda (WEF) bu yıl değişim, zorluklar ve değişime uyum başlıkları konuşulacak. Forum'da 280'den fazla oturum gerçekleşecek ve katılımcılar küresel sorunlara ve çözümlerine odaklanacaklar.

40'tan fazla devlet başkanı, STK başkanı, dini lider, genç girişimci ve 2.500 katılımcı yer alacağı toplantılar, 4 ana başlık altında toplandı. Bunlar:

* Büyüme ve istikrar

* Krizler ve işbirliği

* Toplum ve güvenlik

* İnovasyon ve sanayi

Ayrıca, internetin geleceği, siber ekonomi, kadın erkek eşitsizliğinin iyileştirilmesi, iklim değişikliği ile mücadele konuları da diğer başlıklar arasında öne çıkıyor.

Dünya Ekonomi Forumu tarafından katılımcılardan alınan cevaplara göre hazırlanan Küresel Riskler, 2015 raporuna göre ise dünyanın önündeki en büyük riskler ise sırasıyla, devletler arası anlaşmazlıklar ve çekişmeler, olağandışı hava koşulları, ulusal yönetimlerin başarısızlıkları, ülkelerin çökmesi, işsizlik ve doğal afetler olarak sıralanmış. Bu konular da katılımcılar arasında konuşulacak.

Türkiye bu yıl yüksek düzeyde bir katılım ile Davos'a gidiyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Maliye Bakanı Mehmet Şimek ve AB Bakanı Volkan Bozkır Türkiye heyetinde olacaklar.

Ortadoğu ve enerji konuları bu yıl da Davos'ta önemli yer tutacak.

Türkiye'yi aynı zamanda G-20 Başkanı da olan Başbakan Ahmet Davutoğlu temsil edecek. Davutoğlu Çarşamba günü katılımcılara G-20 Başkanı olarak seslenecek.

Ortadoğudan katılacak diğer liderler ise Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fatah El Sisi, İsrail Başbakanı Netanyahu, Ürdün Kraliı Abdullah II Ibn Al Hussein olacak, Irak Başbakanı Haydar Al Abadi ve Kuzey Irak yerel yönetim başkanı Mesud Barzani de İsviçre'de olacaklar.

Toplantılara katılacak diğer liderler arasında, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Holande, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Çin Başbakanı Li Keqiang yer alıyor.

Tunus Cumhurbaşkanı Béji Caïd Essebsi ve Pakistan Başbakanı Muhammad Nawaz Sharif te toplantılarda olacak diğer liderler.

G-20'nin özel davetlisi olarak Azerbaycan da WEF'te olacak.

Mario Draghi 16 Ocak'ta AMB'den yapılan açıklamaya göre toplantılarda yer almayacak.

IMF Başkanı Christine Lagarde, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim küresel ekonominin 2 önemli organizasyonunun temsilcileri olarak bulunacaklar. Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Roberto Azevêdo, OECD Genel Sekreteri Angel Gurría da Davos'ta olacak.

TCMB Başkanı Erdedm Başçı'nın yanı sıra, Brezilya, Kanada, İngiltere, Fransa, Japonya, Meksika ve İsviçre merkez bankalarının başkanları toplantıda olacaklar.

OPEC Genel Sekreteri Abdalla Salem El Badri, Suudi Aramco Başkanı Khalid Al Falih ve Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol ise enerji arenasındaki önemli isimler.

Teknoloji ve internet, özellikle e-ticaret sektörünün önde gelen temsilcileri arasında ise Alibaba.com'un kurucusu Jack Ma, Yahoo Başkanı Marissa Mayer, Microsoft CEO'su Satya Nadella, Facebook COO'su Sheryl Sandberg ve Google CEO'su Eric Schmidt teknolojinin geleceği hakkında konuşacak isimler olacak.

Hatırlanacağı üzere, 1988 yılında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Yunanistan Başbakanı Papanderou ile görüşüp 12 mil krizini çözüme ulaştırması, 1989 yılında Güney Kore-Kuzey Kore diyaloğunun burada başlaması, 1990’da Almanya Başbakanı Helmut Kohl ile Demokratik Almanya’nın Başbakanı Hans Modrow'un iki ülkenin birleşmesi için son görüşmeleri yapması bu zirvenin ne kadar önemli olabileceğini hatırlatan başlıca olaylar. 1992 yılında Güney Afrika’daki ırkçı rejimin sona ermesine yol açan diyalog yine burada başladı. 1994′te de Şimon Peres ile Arafat görüşmesi ortadoğuda tarihin akışını değiştirdi.

Davos Ruhu olarak hatırlanan bu görüşmeler uluslararası politikalarda önemli mihenk taşları olarak anılır.

2009'da ise Başbakan Erdoğan'ın "One Minute" çıkışı hafızalara kazındı.

Bloomberg HT Operasyon Şefi

Cem Cemal Pekin

ccpekin@bloomberght.com