Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in gösterge hisse senedi endeksi, ülke ekonomisinin tahminlerden hızlı bir büyüme sağladığını gösteren verinin ardından sanayi ve tüketici şirketleri öncülüğünde 6 yılın en büyük kaybından toparlanıyor.

CSR Corp. ve China CNR Corp., yüzde 10 yükselerek sanayi şirketlerindeki ralliye öncülük etti. PetroChina Co. yüzde 4.1 artış ile dün gösterdiği yüzde 9.2’lik kayıptan toparlandı. Great Wall Motor Co. yüzde 7.7 değerlenerek ekonomik büyümeye en yüksek şekilde bağımlı olan tüketici şirketlerindeki yükselişleri hızlandırdı. Citic Securities Co. ve Haitong Securities Co. yeni hisse senedi müşterilerine kredi vermelerinin askıya alınmasının ardından dünkü kayıpları genişleterek en az yüzde 7 düşüş kaydetti.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 2.1 yükselerekj yerel saat ile 13:04’te 3,181.52 puana geldi. Çin’in ekonomik büyümesi son çeyrekte ekonomistlerin tahminlerini aşarak yıllık genişlemenin hükümetin hedefine yakın kalmasına yardımcı oldu ve teşvik çabalarının talebi artırmaya başladığına işaret etti. İstatistik Kurumu’nun Pekin’de yaptığı açıklamaya göre gayrisafi yurtiçi hasıla, Aralık ayında sona eren 3 aylık dönemde bir yıl önceye göre yüzde 7.3 yükselerek Bloomberg anketine katılan analistlerinde yüzde 7.2’lik beklentilerini aştı.

Şanghay’da bulunan Zheshang Securities Co. stratejistlerinden Wang Weijun, “Ekonomik veri genel olarak piyasa beklentilerinden iyi gelerek yavaşlayan büyüme ile ilgili endişeleri hafifletti. Kredili işlemler ile ilgili veriyi yakın takip etmemiz gerekiyor çünkü bu yeni sermayenin kayda değer kaynaklarından biri” dedi.