Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bakanından uzmanına kadar kesintisiz olarak 4,5 yıl dinlenen bir enerji sektörünü düşünün. Buna boyun eğmedik bundan sonra da boyun eğmeyeceğiz" dedi.
Yıldız, Anadolu Ajansı'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Enerji Uzmanları Derneği tarafından düzenlenen Enerji Piyasaları Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, ikili anlaşmalarla bir serbest üreticinin herhangi bir serbest tüketiciye enerjisini rahatlıkla satabildiğini, serbest tüketicinin de tedarikçisini rahatlıkla seçebildiğini söyledi.
Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına önem verdiklerinin dile getiren Yıldız, Türkiye'de tüketilen enerjide rüzgardan elde edilen elektriğin payının yüzde 10,5'e ulaştığını ifade etti. Yıldız, rüzgardan elde edilen elektrik sayesinde 850 milyon dolarlık daha az doğalgaz ithal edilmesini sağlandığını vurguladı.
Enerji sektöründe bir çok tehditler de bulunduğuna değinen Yıldız, şöyle konuştu:
"Usulsüz olarak dinlenen telefon konuşmalarının bizi yıldıracağı, paralel yapı tarafından da engelleneceğimiz düşünülmüştü. Bakanından uzmanına kadar kesintisiz olarak 4,5 yıl dinlenen bir enerji sektörünü düşünün. Buna boyun eğmedik bundan sonra da boyun eğmeyeceğiz.
Yalnız enerji sektöründe yılda 8-10 milyar dolar civarında paranın dönmüş olması illa bir usulsüzlük anlamına gelmeyecektir. Şu ana kadar yalnızca enerjide koyduğumuz prensiplerle değil, yetişme tarzımızla, gelenek ve göreneklerimizle, öğrendiklerimizle bu sektörü yönetiyoruz."
Türkiye'de enerji sektörünün 156 milyon dolarlık bir projeyi finanse edemeyip hazine garantisi arayışına girdiği bir noktadan, 22 milyar dolarlık 2 nükleer santral projesini hiçbir hazine garantisi vermeksizin gerçekleştirebilir hale geldiğine işaret eden Yıldız, "Bu, ülkedeki siyasi istikrar ve bunun sürdürülebilirliğine inançtan kaynaklanmaktadır" diye konuştu.
Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki gelişmelere de değinen Yıldız, "Dünyada petrol fiyatlarındaki değişimlerin doğalgaz fiyatlarına yansıyor olması nedeniyle bu aydan sonra bizim alım fiyatlarımıza da yansıyacak. Kasım 2008'deki doğalgaz fiyatları civarında şu anda doğalgazımızı satıyoruz. Bu bizim yerli kaynaklarımızdan elde ettiğimiz gelirleri paçal hale getirmemiz, onlarla balans etmemizle mümkün oldu" diye konuştu.
Yıldız, Türkiye'nin sanayicisine AB'deki en ucuz elektrik ve doğalgazı sunduğunu belirtti. Bunu yerli kaynakların katkısıyla yapabildiklerini dile getiren Yıldız, tüm yatırım kararlarını da özel sektör yatırımcılarıyla alıp, gerçekleştirdiklerini söyledi.
Enerjinin kamudan almadığı payın, adalet, emniyet, sağlık gibi sektörlere aktarıldığına değinen Yıldız, bundan sonra da herhangi bir rehavete kapılmayacaklarını ve 2023 hedeflerini tutturacaklarını kaydetti.
Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) Yönetim Kurulu'nun önümüzdeki günlerde belirleneceğini ifade eden Yıldız, Borsada elektriğin rahatça alınıp satılabildiği bir noktaya gelineceğini belirtti.
İktidarları döneminde elektrik sektöründe kamunun ve özel sektörün yer değiştirdiğini vurgulayan Yıldız, kamunun payının o dönemde yüzde 32'ler düzeyindeki özel sektör payına çekildiğini bildirdi.
AA