EPDK/Yılmaz: Bir kuruşluk farkın bile neye karşılık geldiğini biliyoruz
-
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz Enerji Uzmanları Derneği tarafından EPDK'nın ev sahipliğinde düzenlenen Enerji Piyasaları Zirvesi'nde değerlendirmelerde bulundu
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, "Elektrik fiyatları kadar akaryakıt fiyatlarını da takip ediyor ve bir kuruşluk farkın bile neye karşılık geldiğini biliyoruz. Bu konuda şirketlerin de gereken hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz" dedi.
Yılmaz, Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu, Enerji Uzmanları Derneği tarafından EPDK'nın ev sahipliğinde düzenlenen Enerji Piyasaları Zirvesi'nde değerlendirmelerde bulundu.
Bugün tüketici hakları konusunda düne göre daha iyi duruma gelindiğini anlatan Yılmaz, "Önümüzdeki dönemde önemli başlıklarımızdan biri de idari süreçlerin kolaylaştırılması olacak. Sorunlara üreteceğimiz çözümler, enerji piyasasındaki dinamizmin daha da ileri taşınmasını sağlayacak" diye konuştu.
Piyasalarda yaşanan fiyat değişimlerinde elektrik kadar akaryakıt fiyatlarını da takip ettiklerini belirten Yılmaz, "Elektrik fiyatları kadar akaryakıt fiyatlarını da takip ediyor ve bir kuruşluk farkın bile neye karşılık geldiğini biliyoruz. Bu konuda şirketlerin de gereken hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Enerji sektöründe esaslı dönüşümler yaşandığını ve yeni küresel enerji güvenliği tartışmalarının gündemde olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Piyasaların serbestleşmesiyle daha karmaşık süreçler yaşıyoruz. Düzenlemeler en az politikalar kadar önem kazanıyor. EPDK olarak 13 yılı aşkın bir deneyime sahibiz. Bu dönemde enerji piyasası da büyük bir değişim yaşadı. Bugün ülkemiz elektrik gücü olarak iki kat artış göstererek 69 bin 500 megavat güce sahip oldu. Bu dönemde özel sektör tarafından 60 milyar liralık yatırımla 30 bin megavat yeni kapasite kuruldu. Elektrik piyasasında 615 üretim şirketi, 160 tedarikçi şirket ve 1 milyondan fazla serbest tüketici bulunuyor. Doğalgaz piyasası ülkemizde son derece genç. 2002 yılına kadar özel sektör katılımına izin yoktu. 2002 yılında 17 milyar metreküp olan kapasite şu anda 3 kat artarak 50 milyar metreküpe yaklaştı. O dönemde doğalgaz, ağırlıklı olarak elektrik üretiminde kullanılırken bugün yüzde 54 oranında sanayi ve ısınma için kullanılıyor."
Doğalgaz kullanan şehir sayısının 71'e ulaştığına dikkati çeken Yılmaz, "Bu noktaya gelinmesi devletimizin enerji politikası çerçevesinde kurumumuzun doğalgaz dağıtım ihaleleri sayesinde oldu. Bu seviyeye gelinmesi için sadece doğalgaz dağıtım sektörüne 12 milyar liralık yatırım yapıldı" değerlendirmesinde bulundu.
- LPG sektörü
LPG sektöründe daha önce 56 dağıtım şirketi ve 6 bin bayinin faaliyet gösterdiğini anlatan Yılmaz, "Bugün LPG dağıtım şirket sayısı 79 olurken bayi sayısı 10 bin 400'e ulaştı. Yaklaşık 28 milyon ton olan kapasite yeni yapılan yatırımlarla 40 milyon ton düzeyine çıkacak. Türkiye akaryakıt piyasası artık bölgesel bir piyasadır ve bu durum yatırım, gelişmeler ve istikrar sayesindedir" ifadelerini kullandı.
AA