Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ), düşen petrol fiyatlarının dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinde fiyatların yükseltilmesi çabalarına engel teşkil etmesi ile enflasyon tahminini düşürdü ve rekor seviyedeki parasal genişlemeyi sabit tuttu.

BOJ tarafından Tokyo’da yaptığı açıklamada, parasal tabanının yıllık bazda 80 trilyon yen miktarında (674 milyar dolar) yükseltileceği belirtildi. BOJ kararı, Bloomberg News anketine katılan 33 ekonomistin tahminleri paralel gerçekleşti. BOJ, enflasyon beklentisini Nisan ayında başlayacak olan mali yıl için yüzde 1’e indirdi ve aynı dönem için büyüme tahminin yüzde 2.1’e çıkardı.

Petroldeki düşüş ile birlikte bu yıl tüketici fiyatlarında gerileme olacağı riski, iki yıla yakın bir sürelik parasal genişlemenin ardından Guvernör Haruhiko Kuroda’nın yüzde 2’lik fiyat hedefine ulaşmasındaki zorluklara işaret ediyor. Kuroda, ekonominin uzun vadede düşük enerji maliyetinden fayda sağlayacağı görüşünü sürdürüyor.

JPMorgan Chase & Co. ekonomistlerinden Masamichi Adachi, “Kuroda teşvikin artırılması konusunda baskı altında olacak. Ekonominin toparlanmasına yönelik beklentiler ve enflasyonun petroldeki düşüşten etkilenerek yavaş seyretmesi ile birlikte Kuroda için piyasa katılımcıları ile iletişim sağlamak zorlaşıyor olmalı” dedi.

Bloomberg anketine katılan 33 ekonomistin 26’sı, BOJ’un Ekim ayı sonunda ek genişleme gerçekleştireceği tahmininde bulunuyor.