Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

OPEC Genel Sekreteri, petrol fiyatlarının varil başına 20 dolara gerilemeyeceğini, Haziran'dan bu yana yaşanan düşüşün küresel arz ve talep ilişkisi ile açıklanamayacağı için fiyatların toparlanacağını belirtti.

İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda Bloomberg'ün sorularını yanıtlayan Abdullah El Bedri, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) dışındaki üreticilerin küresel arz fazlası nedeniyle üretimlerini düşürme konusunda önce adım atmaları gerektiğini belirtti. OPEC'in en hızlı büyüyen üreticisi Irak'tan resmi yetkililer, fiyatlarda yaşanan düşüşler nedeniyle azalan gelirleri karşılamak için üretimi artırmak durumunda olduğunu açıklamıştı.

El Bedri "Fiyatlar 20-25 dolar seviyelerine gerilemeyecek. Bence şu an oldukları yerde kalacaktır. Bunu daha önce görmüştük. Fiyatlar hızlı şekilde inip çıkabiliyor. Ama toparlanacaktır" diye konuştu.

Petrol fiyatları, ABD’nin son otuz yılın en yüksek hızda üretim yapan ülkesi olması ve OPEC ülkeleri arz fazlasının düşürülmesi için yapılan çağrılara kulak asmaması ile 2008 finansal kreizinin ardından yüzde 50 değer kaybetti. El Bedri, 12 üyeli OPEC'in üretimi sabit tutma kararının ABD'li kaya petrolü üreticileri, Rusya veya başka bir ülkeyi hedef almadığını, ekonomik temellere dayandığını dile getirdi.