Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilyalı politika yapıcılar, enflasyonu hedefledikleri bandın orta kısmına kadar çekme çabaları çerçevesinde iki toplantı üst üste faiz artışı yaptılar.

Başkan Alexandre Tombini önderliğindeki merkez bankası yönetim kurulu, gösterge faizi yüzde 11.75'ten yüzde 12.25'e çıkardı. Bloomberg anketine katılan 60 ekonomistin 56'sı 50 baz puanlık faiz artışı tahmininde bulunmuştu. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre karar oy birliğiyle alındı ve makroekonomik senaryolar ile enflasyon görünümü dikkate alındı.

Maliye Bakanı Joaquim Levy önderliğindeki Brezilya Başkanı Dilma Rousseff'in yeni ekonomi ekibi, kamu harcamalarını azaltmanın yanı sıra, gelirleri 20 milyar real (7.7 milyar dolar) artırmak için vergileri yükseltti ve borçlanma maliyetlerini Ekim'deki seçimden bu yana üç kez artırdı. Aralık'taki yarım puanlık artışın ardından para politikasında 'tutumluluk' vaat eden merkez bankacıları çeyreklik raporlarında, enflasyonu yüzde 4.5'lik hedefe çekmek için gereken her şeyi yapacaklarını belirttiler. Bugünkü açıklamada ise tutumluluk ifadesi yer almadı.

Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Muhammed El Erian, Twitter hesabından yaptığı yorumda ''Brezilya Merkez Bankası daha iyi yönetim belirtileri göstermesine karşılık faiz artırma kararı aldı. Anlaşılabilir ancak ülkenin sorunlarına çözüm olmaz'' dedi.