BM/Feltman: Çatışmaların artması Minsk Protokolü'nü tehdit ediyor
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Power, "Putin'in barış planı üzerindeki perdeyi kaldırma ve bunun bir işgal planı olduğunu söylemenin zamanı geldi" dedi
BM Güvenlik Konseyi, Ukrayna'nın doğusunda çatışmaların artması üzerine bölgedeki durumu değerlendirmek için toplandı.
Ukrayna'daki krizin başından bu yana 28. toplantıyı gerçekleştiren Konsey'de sunum yapan BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman, Ukrayna'nın komşuları ve diğer bölge ülkelerinin çatışmaların sürmesinden endişe ettiğini söyledi.
Çatışmaların mevcut haliyle devam edemeyeceğini kaydeden Feltman, "Çatışmaların artması Minsk Protokolü'nü tehdit ediyor" dedi.
Feltman, çatışmalar nedeniyle Ukrayna ile Rusya'nın birbirlerini suçladığını ve bunun siyasi süreci tıkadığını ifade ederek, "Ukrayna'da sadece sözde kalan ateşkesin güçlendirilmesi ve sürdürülmesi öncelikli ve acildir" diye konuştu.
Çatışmalar nedeniyle 850 bin kişinin ülke içinde yerlerinden edildiğini, 600 bin kişinin de komşu ülkelere sığındığını bildiren Feltman, bu insanlara acil yardım için 189 milyon dolar gerektiğini dile getirdi.
"İşgal planı"
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da olaylar nedeniyle Rusya'yı suçlayarak, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "barış planı"nın aslında "işgal planı" olduğunu savundu.
Putin'in bir eliyle "zeytin dalı" uzattığını diğer eliyle ise ayrılıkçılara "roket ve tank" gönderdiğini belirten Power, "Putin'in barış planı üzerindeki perdeyi kaldırma ve bunun bir işgal planı olduğunu söylemenin zamanı geldi" dedi.
Power, Rusya'nın bu planla, "Rusya destekli ayrılıkçıların Rus silahlarıyla toprak ele geçirmesini ve diğer kazanımlarını" meşru hale getirmek istediğini öne sürdü.
İngiltere ve Fransa'dan Rusya'ya uyarı
İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Lyall Grant da Rusya'dan, bölgedeki istikrarsızlığın sonlandırılması için ayrılıkçılar üzerindeki nüfuzunu kullanmasını ve diplomatik çözüm için çalışmasını istedi.
Rusya'dan Ukrayna'ya iki gün önce askeri malzeme ve birliklerin geçtiğinin tespit edildiğini ve bunun da Misk Protokolü'nün ihlali olduğunu belirten Grant, "Rusya'nın eylemleri Ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğünün altını oyuyor" yorumunda bulundu.
Fransa'nın Daimi Temsilcisi François Delattre de konuşmasında, Rusya'ya sınırlarından silah ve asker geçişini durdurması ve ateşkese uyulması için ayrılıkçılar üzerindeki etkisini kullanması çağrısı yaptı.
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin ise Rusya'nın ateşkese uygun davrandığını savunarak, çatışmaların artmasından Ukrayna'yı sorumlu tuttu.