Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC), bir yıldan bu yana ilk kez ters repo kullanarak piyasaya likidite enjekte etti.

Çin’in para otoritesi, finansal sisteme likidite sağlamak, dönemsel fon sıkıntısı ve çıkışların görüldüğü işaretleri ile birlikte kredileri desteklemek için bir yıldan bu yana ilk kez açık-piyasa işlemlerini kullandı.

Çin Merkez Bankası (PBOC), Perşembe günü yaptığı açıklamada 50 milyar yuanlık (8.05 milyar dolar) likidite enjekte etmek amacıyla ters repo kullandı. Merkez bankası ayrıca Çarşamba günü yaptığı açıklama ile Ekim ayında bankalara verilen 269.5 milyar dolar yuan miktarındaki 3 aylık kredilerin vadesini uzattı ve Yeni Ay Yılı tatili öncesinde arzı sakinleştirmek amacıyla bir 50 milyar yuan daha eklemek için orta-vadeli kredilendirme imkanı kullandı. 50 milyar yuan tutarında 6 aylık hazine mevduatları ihalesi de bugün ayrıca likidite sağladı.

Hong Kong’daki Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Çin ekonomisi yöneticisi Liu Li-Gang, “Kredilerin vadesini uzatmak için yapılan ikiz hareketler ve repo kullanımı, ilk çeyrekte zorunlu karşılık oranlarında indirim gibi geniş tabanlı bir genişlemenin olmayacağı sinyali verebilir. PBOC’un duruşu, diğer önemli ekonomilerdekine göre daha az güvercin” dedi.