Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gümüş, yavaşlayan küresel büyümenin güvenli liman olarak nitelendirilen varlıklara talebi artıracağı spekülasyonlarından destek buldu ve bir yıla 30 yıldan uzun bir sürenin en iyi başlangıcını yaparak  ‘boğa piyasası’na yöneldi.

Gümüş tarafından desteklenen exchange-traded fonlardaki (ETF) varlıklar, üst üste 3. kez haftalık yükseliş kaydetti. ABD’nin resmi verileri, para yöneticilerinin yükseliş beklentisi ile açtıkları net-uzun pozisyonlarını Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyeye çıkardıklarını gösterdi. Bir ons altın, Perşembe günü 71.4 ons gümüş satın aldı. Geçtiğimiz 10 yıldaki ortalama yaklaşık 58 seviyesindeydi. Bu durum gümüşün altına göre ucuz olduğu sinyali verdi.

Yatırımcılar, ABD büyümesinin diğer ülkelerdeki zayıflığı dengelemeye yeterli olmayacağı endişesi ile kıymetli metallere dönüş yapıyor. Petrol fiyatlarındaki çöküş, deflasyonun ekonomiye zarar vereceği tehdidi ile birlikte altının görünümünü destekledi ve fiyatlar bu hafta Ağustos’tan bu yana ilk kez ons başına 1,300 doları aştı. Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcılarının 22 Ocak’taki toplantı ile yeni teşvik önlemleri açıklamaları bekleniyor.

San Antonio’da bulunan USAA Precious Metals & Minerals Fund portfolyo yöneticilerinden Dan Denbow, “Dünya genelinden gelen teşvik sesleri, insanları gümüş ve altına getiriyor. Altın ve gümüş arasındaki oran çok ucuzladı ve bu durum gümüşün yükseleceği sinyali veriyor” dedi.

Spot gümüş 21 Ocak’ta yüzde 0.7 yükselerek 18.127 dolardan kapanış yaptı.  Gümüşün 18.4064 dolar seviyesine gelmesi, metalin Kasım ayındaki  15.3387 dolar seviyesinden yüzde 20 yükseliş gösterdiği anlamına gelecek ve boğa piyasası tanımını karşılamış olacak. Fiyatlar bu ay yüzde 15 yükseldi ve böylece bir yıla 1983’ten bu yana en iyi başlangıç yapılmış oldu. Gümüş Perşembe günü Singapur saati ile 14:24’te 18.0197 dolardan işlem gördü.

Spot altın, bir gün öncesinde 1,305.25 dolar ile 15 Ağustos’tan bu yana en yüksek fiyatı görmesinin ardından  yüzde 0.4 düşüş ile Perşembe günü ons başına 1,287.43 dolardan alıcı buldu.