Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Mart ayından bu yana en sert haftalık yükselişi gerçekleştirmeye ilerliyor. Gelişen piyasa para birimleri, Çin imalat sanayi göstergesinin beklenmedik bir artış göstermesi ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) tahvil alım programını genişletmesi ile yükseliyor.

Chia Life Insurance Co., Hong Kong’ta işlem gören Çin hisselerinin son üç haftanın en yüksek seviyesine ulaşmasına öncülük etti. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Goldman Sachs’ın şirket için hedef fiyatını arttırmasının ardından rekor seviyeye ulaştı. PetroChina Co., petrol fiyatlarının artmasının ardından Hong Kong’da yüzde 1.6 yükseldi. Tayvan doları ABD doları karşısında yüzde 0.6 güçlenirken, Hindistan rupisi ve Filipin pesosu da en az yüzde 0.3 artış gösterdi.

MSCI Emerging Markets Endeksi, yüzde 0.6 artarak bu haftaki yükselişini yüzde 3.4’e taşıdı ve Hong Kong saati ile 13:37’de 989.58 puana ulaştı. Çin imalat göstergesi, Ocak ayında kayıpları telafi etti ve teşvik önlemlerinin ekonomiyi dengelediğine işaret etti.  AMB, Eylül 2016’ya kadar aylık 60 milyar euro değerinde tahvil alımı gerçekleştirecek. Brent petrolü, Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın ölmesinin ardından yüzde 1.9 arttı.

Hong Kong merkezli Samsung Asset Management Ltd. yatırım yöneticilerinden Alan Richardson, “Faiz beklentileri aşağı yönlü revize ediliyor ve bu hisse piyasaları için sürpriz bir olumlu gelişme oldu. Petrol fiyatları, piyasaları yönlendirmeyi sürdürüyor. AMB ise bugünkü piyasada hareketlerinde takip edici değerlendirme etkisi yaratacak” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 3.5 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.7 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yatay bir seyir izledi ve 15.8 kat değerleme kaydedildi.