Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya genelinde tahvil piyasasındaki ralli, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) dünkü toplantı sonucunda Euro Bölgesi'nde ekonomiyi güçlendirmek adına teşvikleri artırması ile yavaşladı. 

Ülke tahvillerini içeren Bank of America Merrill Lynch Global Broad Market Sovereign Plus Endeksi efektif faizi 19 Ocak'taki rekor düşük seviye olan yüzde 1.14'ten yüzde 1.18'e yükseldi. ABD Hazine tahvilleri bu ay ilk defa haftalık düşüşe ilerliyor Japonya tahvilleri ise dünkü düşüşten toparlanıyor. 

Tokyo'da bulunan Fukoku Mutual Life Insurance Co. sabit gelirlir varlıklar şefi Yoshiyuki Suzuki, "Yükseliş çok dik seviyedeydi. Dünya ekonomisi için büyük bir korkum yok. Aynı zamanda AMB ve Japonya Merkez Bankası'nın tahvil alımları tahvillere talebi sürdürecek" dedi. 

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi büyük bir değişiklik göstermeyerek Londra saati ile 06:45'te yüzde 1.85 oldu. Kasım 2024 vadeli yüzde 2.25'lik tahvilin fiyatı 103 18/32 oldu. Faiz bu hafta 2 baz puan artarak, 26 Aralık'ta sona eren dönemden bu yana ilk haftalık yükselişe ilerliyor. 

Japonya'da 10 yıl vadeli tahvilin faizi 6 baz puan düşüşle yüzde 0.25 olurken, dün yaşanan 6 buçuk baz puanlık yükselişi geri vermeye yakın. Avustralya'da ise aynı vadedeki tahvilin faizi 3 baz puanlık artışla yüzde 2.63 oldu. 

AMB Başkanı Mario Draghi dün, 1.1 trilyona varan varlık alım programı kapsamında ülke tahvili de alacaklarını duyurdu. 

Avrupa tahvilleri gelişmeler üzerine ralli yapıyor. Almanya'da 10 yıl vadeli tahvil faizi yedinci haftalık düşüşe ilerlerken, beş yıllıklarda ise faiz sıfıra yaklaştı. Fransa'da 10 yıl vadeli tahvilin faizi rekor düşük seviye yüzde 0.59'a geriledi.