Syriza'nın zaferi ne anlama geliyor?
Syriza'nın oyların yüzde 36.3'ü ile seçimleri kazanması, parlamentoda salt çoğunluğu sağlamasına yetmedi ancak kurtarma paketinin yeniden müzakere edilmesine yeterli olabilir
Yunanistan, 5 yıl aralıksız süren kemer sıkma önlemlerinin ardından “yeter” dedi. Şimdi Euro Bölgesi’nin diğer üyelerinin, kemer sıkma önlemlerine karşı tutumu ile bilenen Syriza’nın seçimleri kazanmasına verecekleri yanıta karar vermeleri gerekiyor.
Yale Üniversitesi siyaset bilimi profesörlerinden Stathis Kalyvas’a göre en iyi durum senaryosu, Tsipras’ın birkaç teşvik ile birlikte yeni bir isim altında yeni bir kurtarma anlaşması imzalaması ve partisini bunu onaylamaya ikna etmesi olabilir. Bu durumun gerçekleşmesi halinde Kalyvas, Tsipras’ın “kendisini sosyal demokrat olarak yeniden keşfedeceği”, Yunan devletinde reforma gideceği ve Yunan politikasını önümüzdeki 10-15 yılda yöneteceği olasılığına düşük de olsa bir şans veriyor.
Oyların yüzde 90’ından fazlasının sayılmasının ardından Syriza’ın oyların yüzde 36.3’ünü aldığı görüldü. Syriza’nın parlamentoda salt çoğunluk sağlaması için 151 milletvekili çıkarması gerekiyordu ancak 149’da kaldı. Daha küçük partilerin liderleri Tsipras’ı yeni bir hükümetin kurulması yolunda destekleyecekleri işaretleri verdiler.
Kalyvas, Tsipras’ın iyi anlaşan bir koalisyon bir araya getirmeyi başarma ihtimalinin yüksek olduğunu ve gelişen ekonomik görünümden fayda sağlayabileceklerini söyledi. Tsipras’ın uzlaşma yoluna gitmesi halinde partisinin bölünebileceğini söyleyen Kalyvas, bu durumun diğer kanun yapıcılardan destek alma ihtiyacı doğuracağını belirtti.
Kalyvas en kötü senaryonun Tsipras’ın ulusal gurur çağrılarını ile birlikte uzlaşma yapılmamasına karar kılması olacağını söyledi. Kalyvas, “bu durumda Tsipras, eurodan çıkışın ardından ekonomik bir felaketi kontrol altına almaya çalışacaktır” dedi.