Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya'nın kredi notunun 10 yılın ardından "çöp" seviyesine düşürülmesinin ardından, ülke tahvilleri düşüşü ikinci güne taşıdı ve hisse senetleri değer kaybetti. Bu haberin yanı sıra Ukrayna krizinin yeniden alevlenmesi ve yeni yaptırım tehdidi de petrol fiyatları nedeniyle resesyona yaklaşan ekonomi için işlerin zorlaşacağını gösteriyor.

Ruble, dün Standard & Poor's'un dün önde gelen üç kredi kuruluşu arasında ilk kez Rusya'nın kredi notunu yatırım yapılamaz seviyeye indiren şirket olmasının ardından, dün rekor düşük seviyeden kapanış yaptı. S&P bu kararında düşen büyüme görünümü ve mali tamponların zayıflamasını gerekçe gösterdi. Rusya Merkez Bankası geçen yıl rubleyi korumak adına 88 milyar dolar harcamıştı. Avrupa Birliği liderleri, Ukrayna'nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçıların artması üzerine, yaptırımları sıklaştırma tehdidinde bulundu.

Aljba Alliance Bankası Döviz analisti Artem Roschin "Kara bulutlar toplanıyor. Birçok insan not indirimi bekliyordu ve bu kısmen fiyatlanmıştı. Şimdi de diğer iki kuruluşun not indirimi yağmasını bekliyoruz" diye konuştu.

5 yıllık devlet tahvilindeki  faiz 15 baz puan artarak, Moskova saati ile 14:50’de yüzde 15.40’a yükseldi. Rus tahvillerinin temerrüde düşme halinde sigorta maliyeti (CDS) 4 baz puan yükselerek  593 oldu.

Ruble, S&P Rusya’nın notunu 23 Aralık’ta değerlendirmeye almasından bu yana yüzde 17 değer kaybederken, 68.799 dolar ile rekor seviyede kapanış yapmasının ardından yüzde 1.3 değer kazandı. Dolar bazında hesaplanan RTS Endeksi, dün yüzde 4.8 düşmesinin ardından bugün de yüzde 0.6 azaldı.

Rusya Maliye Bakanı, piyasa koşullarından dolayı bir çok tahvil ihracının geçen sene iptal etmesinin ardından, bugün haftalık tahvil ihalesinin yapılıp yapılmayacağını açıklayacak.