Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed, bugün TSİ 21'de faiz kararını ve sözlü yönlendirmesini açıklayacak. Aralık'taki Fed Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) faiz artışı noktasında 'sabırlı' olacağını açıklayarak 2015'te yeni bir döneme girdiğini ortaya koyan Fed'in, Ocak toplantısında bu denli bir farklılık beklenmiyor. Son açıklamasında küresel büyümede yaşanan sıkıntılar ve petrol fiyatlarındaki sert düşüşlerin iyice toparlanmaya başlanan ABD ekonomisi için faiz artışı takvimini fazla etkilemeyeceğinin sinyalini veren Fed'in bugün farklı bir mesaj vermesi analistlere göre sürpriz olacak.

Ancak son dönemde kötü gelen dayanıklı tüketim malı siparişleri gibi bazı veriler ve Avrupa Merkez Bankası'nın 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) varlık alım programının doların güçlenmesini hızlandıracağı yönündeki beklentiler, piyasaların Fed'den daha ''güvercin'' bir açıklama ile faizlerin en azından 1-2 ay geç artırılabileceği yönünde anlaşılabilecek bir açıklama beklemesine yol açıyor. Bloomberg anketine katılan 53 ekonomistin yüzde 45'i Fed'in Haziran'da faiz artıracağını tahmin ederken, yüzde 30'luk bir kısım bunun Eylül'de gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu. Fed'in dış etkilerden ziyade enflasyon tarafında bir türlü gerçekleşmeyen toparlanmaya odaklanacağı ifade edilse de, ankete katılanların yüzde 72'si bugünkü yönlendirmede tüketici fiyatları noktasında artan bir endişeye yer verilmesini beklemiyor.

Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen, konuya ilişkin raporunda, faiz artışı için 'sabırlı' olma dönemine geçilmesi ile 'kayda değer' ifadesinin etkisiz hale geldiğini ve bu açıklamada yer almayacağını beklediklerini ifade ediyor. Şen ''Küresel dezenflasyonist ortam ve yavaşlama algısını ABD ile karıştırmamak gerekiyor. ABD verileri Fed'deki bölünmüşlüğü haklı çıkaracak kadar çatallı ancak bugünkü toplantının fiyatlamalarda bir değişikliğe yol açmasını beklemiyorum. 3 hafta sonra yayımlanacak tutanaklar daha fazla ilgi görebilir'' diye konuştu.

Bloomberght.com'a konuşan İş Yatırım Uluslararası Piyasalar, Hisse Senedi ve Türev Müdürü Şant Manukyan, öncekine oranla çok daha heyecansız bir FOMC beklediğini ve yarın açıklanacak ECI, veya 2 Şubat'taki tüketici harcamaları verilerinin daha fazla hareket yaratabileceğini belirtti. Genel görünümü anlatan sözlü yönlendirmenin ilk paragrafında bir değişiklik beklemeyen Manukyan ''Enflasyon Fed'in sinirlerini geriyor ancak bunu açıklamaya yansıtmak yerine tutanaklara bırakacaklardır. Kayda değer ifadesi tamamen çıkabilir. FED'in yapısı 2015'le beraber biraz daha güverçinleşti'' açıklamalarında bulundu.

Bloomberght.com için değerlendirmelerde bulunan HSBC Stratejisti Fatih Keresteci ise, petrol fiyatlarındaki sert düşüşün tetiklediği deflasyon kaygıları ve AMB'nin kararının doları güçlendirmesi gibi konuların Fed'in para politikasında bir değişikliğe gideceği ortamı henüz oluşturmadığı görüşünü dile getirdi. Zayıf gelen verilerin Fed'in öngörüleri ile paralel olduğunu belirten Keresteci ''Sabırlı ifadesi bu yüzden kullanılıyor. Zira Fed Kasım-Aralık'ta gelen veriler ile çok daha erken faiz artırabilirdi'' şeklinde konuştu. Fed'in son toplantısında petrol fiyatlarındaki düşüş kaynaklı enflasyondaki aşağı yönlü hareketin geçici olduğunu ve yurt dışındaki gelişmeler için otoritelerin gerekli önlemleri alacağını ifade ettiğini hatırlatan Keresteci'ye göre Fed böylece politikasında değişikliğe gitmeyeceğini daha önce belirtmişti. Keresteci ''Bu nedenle Fed'in bugün duruşunu aynen koruyacağını, herhangi bir yumuşama sinyali vermeyeceğini tahmin ediyorum'' dedi.

Bloomberght.com'un sorularını yanıtlayan Phillip Capital Araştırma Müdürü Özlem Bayraktar Gökşen, FOMC'den sürpriz beklemediğini ve kayda değer ifadesinin kalkabileceği görüşünü dile getirdi. İfadelerde herhangi bir değişiklik olmayacağını ve bunun da fiyatlamaları fazla etkilemeyeceğini söyleyen Bayraktar-Gökşen ''Piyasalarda küresel gelişmelerden dolayı daha güvercin bir açıklama beklentisi var. Böyle bir durum ilk etapta iyi karşılansa da, kötü bir durumdan kaynaklanacağı için ileride fiyatlamalara olumsuz yansıyabilir'' diye konuştu.

Analistler, küresel gelişmelerin ve ABD'deki enflasyon ve ücretlerdeki artışın yetersiz kalması gibi durumların piyasalarda yarattığı yumuşak bir açıklama beklentisinin farkında olduklarını belirtseler de, bu durumun en azından bugünkü açıklamada bir değişikliğe yol açmayacağı konusunda aynı görüşteler. Bu nedenle Fed'den bugün ''daha güvercin'' bir açıklama veya faizlerin Haziran'dan daha geç artırılacağı yönünde bir sinyal beklenmiyor.  

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com