Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Riskli ABD mortgage kredilerini devlet desteği olmadan tahvile dönüştürme işlemi, yeniden hız kazanıyor. "Subprime" olarak bilinen bu işlem artık farklı bir isimle tanımlanıyor. 

Capital Management, Angel Oak Capital ve Macquarie Group Ltd., finansal yetersizlikten dolayı geleneksel mortgage başvurusu yapamayan kişiler için kredi imkanı sağlamaya başladı. Bu bankalar, verdikleri mortgage kredilerini riskli menkul kıymetlere dönüştürüp bir havuzda toplayarak, bunları yatırımcılara satmaya planlıyorlar. JPMorgan Chase & Co. analizlerinde, en az 5 milyar dolarlık anlaşma sağlanabileceği tahmin edilirken; Nomura Holdings Inc. ise bu öngörüyü 1 ile 2 milyar dolar arasında belirledi. 

Yatırım şirketleri, son on yılda ABD konut krizini oluşturan ve bu nedenle küresel ekonomik krize yol açan hataları tekrarlamadan piyasayı tekrardan canlandırmayı planlıyor. Son ekonomik kriz öncesinde Wall Street bankalarının riskleri görmezden gelen politikaları aksine bu sefer, riskli paylar anlaşmalardan uzak tutulacak. Seer Capital ve Angel Oak şirketleri bu yeni yatırım türü için, yüksek faizli ve ipotekli konut kredisi anlamına gelen “subprime” kelimesine benzer ama daha az riskli olduğunu ifade eden “nonprime” terimini kullanmayı tercih ediyor.