Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, teknoloji şirketlerinin düşmesi ve Çin’in menkul kıymet düzenleyici kurumunun kredili işlemler üzerindeki incelemeleri arttırması ile son üç haftanın en sert düşüşüne hazırlanıyor. Güney Kore vonu, gelişmekte olan ülke para birimlerindeki düşüşlere öncülük ediyor.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. ulaştığı rekor seviyeden gerileyerek, düşüşü ikinci güne taşıyor. Citic Securities Co. ve Haitong Securities Co., Şanghay’da en az yüzde 2.2 değer kaybetti. PetroChina Co., petrolün son altı yılın en düşüğüne yakın seviyeden işlem görmesi ile enerji hisselerindeki düşüşleri hızlandırıyor. Von dolar karşısında yüzde 0.8 değer kaybederken, Malezya ringiti son beş yılın en düşük seviyesine geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 1 gerileyerek Hong Kong saati ile 13:35’te 975.07 puan oldu ve bu ayki kazançları yüzde 2’ye indirdi. Gelişmekte olan ülkelerin teknoloji şirketlerinin göstergesi 10 sanayi grubu arasındaki en büyük düşüşü gösterdi. Çin’in menkul kıymet düzenleyici kurumunun, aracılık şirketlerinin kredili hisse senedi işlemlerine yönelik yeni bir denetim turu başlatacağı belirtiliyor. Düzenleyici kurum, söz konusu incelemede fonlamada hisse senedi piyasasındaki patlamanın oluşmasına neden olan düzensizlikleri arayacak.

Hong Kong merkezli Kim Eng Securities Ltd.’in Başkan Yardımcısı Thebes Lo, “Çin’in yapmış olduğu bu kontroller, perakende tarafı başta olmak üzere yatırımcıları geriyor” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.5 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 1.5 düşüş gösterirken, 15.8 kat değerleme kaydedildi.